De jeuk en pijn bij gordelroos en andere herpesinfecties zoals een koortslip ontstaat waarschijnlijk doordat het virus een kortsluiting in een zenuw veroorzaakt.

Dat stellen onderzoekers van de Princeton University in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De kortsluiting lijkt de zenuwcellen naar de huid herhaaldelijk te prikkelen, waardoor je jeuk en pijn ervaart.

Deze symptomen veroorzaakt het virus niet alleen bij een koortslip en gordelroos, maar ook bij genitale herpes en waterpokken. Al deze aandoeningen worden veroorzaakt door een virus uit de herpesfamilie.

Het onderzoeksteam bestudeerde wat er gebeurde als het virus een neuron (zenuwcel) infecteert. Eerder onderzoek liet al zien dat het herpesvirus kleine gaatjes in neuronen kon maken.

De ‘elektrische inhoud’ kan hierdoor uit de zenuwcellen lekken en omliggende cellen ook beschadigen. Uiteindelijk worden dan alle zenuwcellen tegelijkertijd geprikkeld en niet meer op het moment dat het nodig is.

In muizen zagen de onderzoekers dat twee eiwitten uit het virus samenwerken om tot de prikkeling te komen: glycoproteïne B en Us9. Het eerste eiwit maakt een gat in de wand van de axon en Us9 zorgt ervoor dat het glycoproteïne B in de axonen wordt getransporteerd. “Als glycoproteïne B zich niet in de axonen bevindt, dan ontstaat de kortsluiting niet”, aldus onderzoeker Andéa Granstedt.

De onderzoekers waren in staat om de kortsluiting te stoppen met behulp van aangepaste virussen waarbij een van de twee eiwitten ontbrak. Het onderzoek is een eerste stap in het behandelen en voorkomen van jeuk en pijn als gevolg van herpesvirussen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.