Een job die je haat, is even slecht voor je mentale gezondheid als werkloos zijn, zo beweren Australische onderzoekers. Mensen die moeten werken onder slechte omstandigheden lijden hier evenveel onder als mensen zonder baan.

Het gaat daarbij niet enkel over bijvoorbeeld een slecht verlicht kantoor, maar ook over psychologische factoren als een veeleisende functie, een gemene baas of een grote onzekerheid over de baan.

De onderzoekers vergeleken de mentale gezondheid van werkloze Britten met die van werknemers waarbij de psychosociale kwaliteit ernstig verschilde.

Mentale stoornissen
Peter Butterworth zegt dat mensen die ongelukkig zijn waarschijnlijk kampen met dezelfde mentale gezondheidsproblemen als mensen zonder job.

‘Onze analyse stelde duidelijk vast dat er geen verschil was in het voorkomen van mentale stoornissen als stress en depressies bij werklozen en mensen met een ’slechte’ job. Bij beide groepen kwam dit vaker voor dan bij degenen die tevreden waren over hun carrière.’

Geen controle
Eerder onderzoek toonde aan dat mensen die ongelukkig zijn over hun job een hogere bloeddruk hebben dan werklozen. Het mislopen van een promotie werd in verband gebracht met hartziekten.

Volgens academicus O’Connor komt dit door het gevoel in controle te zijn of niet. ‘Als je het gevoel hebt dat je veel moeite in iets stopt, maar dat je hiervoor niet beloond wordt, dan krijg je meer stress en neemt het risico op een hartziekte toe.’

Butterworth voegde eraan toe dat het verbeteren van de werkomstandigheden als het verhogen van de zekerheid, controle en het zelfvertrouwen de mentale gezondheid van een werknemer een boost geeft.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.