Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Japanse maanlander eerste commerciële ruimtevoertuig ooit in baan om de maan

Japanse maanlander eerste commerciële ruimtevoertuig ooit in baan om de maan

Een onbemande commerciële maanlander uit Japan is met succes in een baan rond de maan gebracht. Dat is een belangrijke stap op weg naar de eerste maanlanding van een door een commercieel bedrijf gebouwd ruimtevaartuig. Eind april zou dat moeten gebeuren, meldt bouwer ispace. Tot nu toe zijn alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China erin geslaagd om met succes een object op de maan te laten landen. Pogingen van onder meer Israël en India mislukten. Alleen de Amerikanen hebben mensen op de maan gezet.

Al die maanreizen vielen onder een nationale of internationale ruimtevaartorganisatie. Ze werden dus (mede) betaald door overheidsgeld. De lander van ispace is de eerste die volledig door een commercieel bedrijf is ontwikkeld.

Twee Amerikaanse bedrijven werken momenteel ook aan een missie naar de maan. De lander Peregrine van het bedrijf Astrobotic Technology vertrekt op zijn vroegst in mei. De Nova-C van het bedrijf Intuitive Machines wordt vooralsnog in juni gelanceerd.

De Japanse maanlander werd in december gelanceerd. Om brandstof te besparen ging het ruimtevaartuig via een grote omweg naar de maan. De zwaartekracht van de aarde en de zon duwden het vaartuig naar zijn bestemming. Het kwam tot op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde, vier keer zo ver weg als de maan. Door de lange route duurde de vlucht maanden.

Maanlander zoekt naar grondstoffen en water op de maan
Op den duur wil ispace grondstoffen en water op de maan delven. Dat kan helpen bij het bouwen van een bemande basis op de maan. De missie Hakuto-R is bedoeld om het ontwerp en de technologie te testen. Voor het ontginnen van de maan werken de Japanners samen met de ruimtevaartorganisaties van de VS en Europa.

Aan boord van de maanlander bevindt zich de verkenner Rashid, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Dat onbemande karretje moet ongeveer twee weken lang rondrijden op de maan om met camera’s en sensoren wetenschappelijk onderzoek te doen.

Rashid weegt ongeveer 10 kilo, is ruim 50 centimeter lang en breed en ongeveer 70 centimeter hoog. In 2020 ging een satelliet uit de Emiraten naar Mars.