Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Jaasir Linger met winti-kunstwerk in Bijbels museum

Jaasir Linger met winti-kunstwerk in Bijbels museum

PARAMARIBO — Jaasir Linger, een Surinaams-Nederlandse kunstenaar, staat met de kunstinstallatie ‘Mama Aisa tyari a boskopu kon’ in de tentoonstelling ‘Exodus’ in het Bijbels Museum in de Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Het is de eerste keer dat het Bijbels Museum een winti-kunstwerk heeft in een tentoonstelling, wat kan worden beschouwd als een betekenisvol historisch moment, aangezien tijdens de Nederlandse koloniale overheersing in Suriname winti door de kerk en staat als afgoderij werd bestempeld en was verboden.

Het kunstwerk van Linger zal op 27 mei speciaal met een ceremonie ritueel worden geopend door Okomfo Nana Efua, winti-priesteres Marian Markelo. Op die dag zal de kunstenaar een artist talk geven onder leiding van Raul Balai. Daarbij zullen onder meer een paar Aisa winti singi te horen zijn. De expo is op 23 maart geopend.

“Voor mensen met een christelijke achtergrond is het misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend dat het Bijbels Museum een kunstwerk presenteert waarin de aisa-winti wordt geëerd”

Carolien Croon

Het museum heeft kunstenaars uitgenodigd om door middel van een ‘open call‘ kunstwerken of ideeën voor een nieuw te maken kunstwerk in te zenden. Uit meer dan zevenhonderd aanmeldingen koos een curerende commissie, met onder anderen Balai, 28 meest inspirerende kunstwerken uit voor ‘Exodus‘ in het voormalige klooster dat op de Buitenplaats Doornburgh is gevestigd.

Daartoe behoorde Linger’s nieuwe kunstinstallatie ‘Mama Aisa tyari a boskopu kon’, die hij speciaal voor de tentoonstelling heeft gemaakt. Van de opkomende kunstenaar zijn eerder werken geëxposeerd in het Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis. Zijn kunst bevat altijd elementen van winti. Ook met zijn jongste kunstwerk is dat niet anders.

De installatie is Linger’s verbeelding van hoe het voertuig eruitziet dat Mama Aisa zou hebben bereden toen ze de plantage verliet na de afschaffing van de slavernij. Alle onderdelen ervan hebben een symbolische betekenis in de winti-cultuur met verwijzing naar Aisa. De installatie bevat onder meer een kopro beki, dyarusu sturu en op de grond staan er pembadoti Aisa en fodu-motieven.

Pijnlijk verleden

“Voor mensen met een christelijke achtergrond is het misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend dat het Bijbels Museum een kunstwerk presenteert waarin de Aisa-winti wordt geëerd, maar ik vind dat we dit juist moeten laten zien als Bijbels Museum. Door het kunstwerk van Linger zo prominent in de groepstentoonstelling te presenteren kunnen we mensen meer bewust maken van het pijnlijke verleden dat de kerk heeft met winti“, verklaarde Carolien Croon. directeur van het Bijbels Museum.

Het is volgens haar tijd om te zorgen dat iedereen kan geloven wat hij of zij wil. “Het is niet gepast meer dat iemand een ander zal zeggen dat hij zijn geloof niet zou mogen belijden”, aldus Croon. De tentoonstelling ‘Exodus’ is tot en met 24 september te bezichtigen in Buitenplaats Doornburgh te Maarssen.