31 december 2022 – De belangrijkste wetenschappelijke verhalen van dit jaar tonen inspirerende vorderingen van de James Webb Space Telescope tot een project dat tot doel heeft elk celtype in het menselijk lichaam in kaart te brengen.

In juli stuurde de James Webb Space Telescope beelden terug naar de aarde die de natuurkunde binnenstebuiten keren. Een netwerk van krachtige telescopen ter grootte van een planeet bracht in september ook een gigantisch zwart gat in het centrum van de Melkweg in beeld.

In mei demonstreerden ingenieurs van de Northwestern University in de VS de kleinste lopende robot ter wereld, slechts een halve millimeter breed.

In juli ontdekten mijnwerkers in de Yukon in het noordwesten van Canada een bevroren babymammoet tijdens het uitgraven van permafrost. Ze noemden het dier “Nun cho ga”, wat “groot babydier” betekent in de lokale moedertaal.

China kondigde in september de ontdekking aan van een nieuw mineraal uit maanmonsters. De China National Space Administration noemde het fosfaatmineraal Changesite-(Y). Het mineraal bevat de isotoop Helium 3, dat wordt beschouwd als een grote potentiële bron van kernfusie-energie.

De aankondiging plaatst China als het derde land dat een nieuw mineraal op de maan vindt, na de VS en Rusland, en is het zesde mineraal dat is geïdentificeerd sinds de eerste monsters werden teruggebracht door NASA’s Apollo 11 in 1969.

Na tientallen jaren van mislukking zag november de aankondiging dat een experimenteel medicijn, lecanemab, de vernietiging van de hersenen bij de ziekte van Alzheimer kan vertragen.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.