Kinderen die zijn verwekt met hulp van kunstmatige technieken hebben vaker aangeboren afwijkingen dan bij normale verwekkingen.

Dat blijk uit een studie van de universiteit van het Australische Adelaide gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Na kunstmatige bevruchting heeft 8,3 procent van de baby’s ernstige lichamelijke afwijkingen. Bij gewone bevruchting is dat 5,8 procent.

”Een aanzienlijk verschil”, vindt onderzoeker Michael Davies. ”In de vruchtbaarheidskliniek wordt vermoedelijk niet vaak gesproken over het hogere risico op een abnormale baby. Maar dat zou wel moeten als mensen voor deze technieken kiezen.”

Bij de studie is gekeken naar handicaps onder de 308.974 geboorten in het zuiden van Australië tussen 1986 en 2002, waarvan 6163 waren verwekt door kunstmatige bevruchting. ”Ik denk niet dat dit anders is in de rest van de wereld.”, zei Davies.

In november had de Nijmeegse ivf-arts Gwendolyn Woldringh in haar proefschrift juist geconcludeerd dat ivf-kinderen net zo gezond zijn als natuurlijk verwekte kinderen. Zij analyseerde groei en gezondheid van zo’n 2500 kinderen die werden geboren na reageerbuisbevruchting.

Kinderen die voortkwamen uit diverse technieken hebben volgens haar niet meer aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsproblemen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.