Vegetariërs of veganisten of andere mensen die geen dierlijke producten willen eten, zijn zich er vaak niet van bewust dat allerei veelgebruikte medicatie niet geschikt is voor vegetariërs. Tabletten en vloeibare medicijnen bevatten vaak gelatine afkomstig van dierenhuiden en -beenderen.

Onderzoekers van de Manchester Royal Infirmary vroegen 500 patiënten naar hun medicijnvoorkeuren. 200 mensen gaven aan geen dierlijke producten te willen consumeren, omdat ze vegetariër zijn of vanwege andere culturele of religieuze redenen. Meer dan de helft van hen wil alleen medicatie met dierlijke ingrediënten gebruiken als er geen alternatief is.

Slechts een op de vijf van deze vegetariërs bleek bij de arts of apotheker te informeren naar de ingrediënten van de medicatie. 49 patiënten bleken medicijnen met gelatine te gebruiken, terwijl de helft daarvan dat eigenlijk niet wil.

Gelatine bindt vloeistoffen en zorgt ervoor dat tabletten en capsules niet uit elkaar vallen. Het wordt vooral in goedkoper geproduceerde, generieke medicijnen gebruikt. Volgens de onderzoekers zouden producenten naar alternatieven moeten kijken en op de etiketten duidelijker moeten aangeven wat er precies in de medicijnen zit. Dan kunnen patiënten een bewuste keuze maken.

(gezondheidsnet.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.