Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Is er plaats voor een liberale partij in Suriname?

Is er plaats voor een liberale partij in Suriname?

Door Jan Gajentaan

Volgens de heer A.H. Tjauw-A-Hing heeft Suriname geen liberale partij nodig. Hoewel ik daar als Nederlander natuurlijk niet over ga, waag ik het toch met hem oneens te zijn. Aangezien Suriname al decennia gebukt gaat onder een veel te groot overheidsapparaat (iets dat vriend en vijand erkennen, want je vindt deze constatering in de meeste partijprogramma’s) lijkt het mij juist een verademing, als er een liberale partij zou komen in Suriname.

Zoals ik al eerder geconstateerd heb, zijn veel partijen in Suriname geschoeid op een etnische leest, maar maken nu de beweging naar “nationaal”. Van oudsher is er al een grote nationale partij, de NDP. Ik zie niet in wat de Surinaamse kiezer eraan heeft, als er straks 10 of meer “nationale” partijen zijn, waarvan de programma’s sterk op elkaar lijken.

Surinaamse partijen die wat meer een ideologische benadering lijken te hebben, zijn o.a. DOE (maar dan in beperkte zin, gericht op goed bestuur en bestrijding van corruptie e.d.) en SPA (een sociaal-democratische partij, mede dankzij de grote invloed van wijlen Fred Derby). Zou het niet goed zijn voor het evenwicht, als er in DNA tenminste één liberale parlementariër zou zijn?

Wat zijn de uitgangspunten van het liberalisme? Volgens mij het streven naar een samenleving, waarin burgers zoveel mogelijk zelf hun lot kunnen bepalen. Dat houdt automatisch in, een combinatie van vrijheid én verantwoordelijkheid, alsmede verdraagzaamheid jegens anderen. Verder hechten liberalen veel belang aan burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken. Ook streeft het liberalisme naar een vrije markt, waarin de overheid zich terughoudend opstelt.

Vaak wordt door buitenstaanders het liberalisme gelijk gesteld aan een grove kapitalistische ordening, waarin een kleine groep zich verrijkt ten koste van de massa. Ik zal niet ontkennen dat het kapitalisme vaak deze trekjes vertoont, maar dit kun je niet gelijk stellen aan het liberalisme. Je hebt altijd linkse en rechtse liberalen gehad (en ook liberalen in het politieke centrum). Liberalen kunnen dus onderling van mening verschillen over de juiste inkomensverdeling e.d..

Als grondlegger van het liberalisme wordt onder meer de Schotse moraalfilosoof Adam Smith (1723 -1790) beschouwd. In zijn boek “The Wealth of Nations” (1776) werkte Smith zijn economische theorie uit, die een pleidooi was voor de vrije markt. Volgens Smith zou de “onzichtbare hand”van de vrije markt zorgen voor harmonie en evenwicht.

Wat minder mensen weten, is dat Smith eerder een boek publiceerde “The Theory of Moral Sentiments”, waarin hij het idee uitwerkte dat het egoïsme van de mens gecompenseerd wordt door gevoelens als sympathie en empathie voor de ander. Smith was dus niet voorstander van een maatschappelijke ordening die geheel gebaseerd was op egoïsme, maar vond eerder dat de vrije mens een juiste balans moet vinden tussen een egoïstische en een altruïstische benadering.

Bekende liberalen onder Nederlanders van Surinaamse afkomst zijn onder meer Lillian Callender (voorheen Directeur van een onderdeel van Hogeschool InHolland en diverse functies in de politiek namens de VVD), John Goring (tegenwoordig Projectmanager en 8 jaar lang Gemeenteraadslid in Amsterdam namens de VVD) en Laetitia Griffith (werkzaam bij de Raad van State en voorheen parlementariër namens de VVD, later wethouder Financiën en Economische Zaken in Amsterdam).

Bij de progressief-liberale partij D66 kunnen we onder meer denken aan Roy Ristie (fractievoorzitter D66 in Amsterdam Zuidoost). Voor de komende Europese verkiezingen heeft D66 ook een kandidaat van Surinaamse afkomst, namelijk Raoul Boucke (nummer 5 op de lijst). Raoul heeft tot zijn 17e in Suriname gewoond.

Er zijn zeker nog veel meer liberalen van Surinaamse afkomst in Nederland , maar dit zijn de mensen die zo in eerste instantie bij mij naar voren komen. Zij zouden misschien een ondersteunende rol kunnen spelen, als er ooit een liberale partij komt in Suriname.