Hoe hoger het HDL-cholesterol in het bloed, hoe lager de kans op hart- en vaatziekten. Dat lijkt zo duidelijk, maar een nieuwe studie, gepubliceerd in Lancet, laat de theorie toch wankelen.

Een uitgebreid team van onderzoekers maakte gebruik van een databases met genetische informatie. Zij zochten naar mensen die door hun genen “vanzelf” hogere HDL-cholesterolwaarden hebben dan gemiddeld. Deze mensen blijken niet minder hart- en vaatziekten te hebben dan mensen die genen hebben die voor lagere HDL-spiegels zorgen. Het beschermend effect van HDL kon dus niet worden aangetoond. Het risicoverhogende effect van LDL-cholesterol bleef wel overeind.

Het onderzoek riep meteen veel discussie op. Sommige onderzoekers suggereren dat een verhoogd HDL toch een aanwijzing blijft voor een bescherming tegen hart- en vaatziekten, maar dan op een andere manier dan tot nu toe is aangenomen. Mogelijk zijn juist de onderliggende risicofactoren, zoals overgewicht, roken en insulineresistentie, doorslaggevend en is HDL slechts het signaal.

(nieuwsvoordietisten.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.