Het aandeel van Apple op de tabletmarkt gaat dit jaar juist toenemen. Android zal niet inlopen op de iPad in vergelijking met 2011.

Dat heeft onderzoeksbureau IDC laten weten. Het komt terug op eerdere korte termijn voorspellingen.

IDC verwacht nu dat er dit jaar in totaal 107,4 miljoen tablets verkocht zullen worden, een lichte stijging in vergelijking met de eerdere voorspelling van 106,1 miljoen.

Opvallender is de gewijzigde verdeling. Het onderzoeksbureau verwacht dat iOS, het besturingssysteem op de iPad, goed zal zijn voor een marktaandeel van 62,5 procent. Eerder was dat nog 54,6 procent. Android zakt daarvoor van 44,2 naar 36,5 procent.

Bovendien zou een marktaandeel van 62,5 procent een behoorlijke stijging betekenen in vergelijking met de 58,2 procent marktaandeel in 2011. Android was vorig jaar goed voor 38,8 procent, aldus IDC.

“Na een sterke lancering van de nieuwe iPad in maart, zijn er geen tekenen dat de opmars van Apple op de tabletmarkt gaat vertragen”, aldus Tom Mainelli, research director Mobile Connected Devices bij IDC. “De toevoeging van het retinascherm en de 4G-mogelijkheden hebben veel iPad-eigenaren overtuigd het nieuwe model aan te schaffen.”

Volgens Mainelli is het boven een slimme zet geweest de iPad 2 nog in de verkoop te houden. Normaal verkoopt Apple het oude model niet meer als er een nieuwe variant gelanceerd is. Nu is de iPad 2 echter verkrijgbaar voor een gereduceerde prijs.

Voor de voorspelling houdt IDC er bovendien rekening mee dat er later dit jaar nog een kleinere iPad gelanceerd wordt met een 7 inch-scherm. Dit model moet volgens geruchten zo’n 300 dollar gaan kosten. “We verwachten dat als dit gebeurt, de grip op de markt nog sterker wordt”, legt Mainelli uit.

Gartner voorspelde in april dat er dit jaar 119 miljoen tablets verkocht zullen worden. De iPad is dan goed 61 procent daarvan. In 2011 had de iPad nog 67 procent marktaandeel volgens Gartner.

Windowstablets zijn nog niet in de voorspellingen meegenomen, maar IDC laat weten dat daar later dit jaar verandering in zal komen. In de herfst wordt Windows 8 verwacht, dan zullen ook de eerste tablets met het besturingssysteem verschijnen.

Volgens geruchten die vrijdag naar buiten kwamen, onthult Microsoft maandag zelf een Windowstablet.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.