Iedere burger zal vanaf 2019 toegang hebben tot het Union Pay bankkaartsysteem, welke zondag is geïntroduceerd door Southern Commercial Bank NV. De introductie heeft plaatsgevonden in de Royal Torarica Ballroom. Komend jaar zullen de Southern Commercial Bank NV en zijn partners, de Surinaamse Postspaarbank en het telecommunicatiebedrijf Telesur, iedere burger in Suriname toegang bieden tot dit mobiele Union Pay betaalplatform.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons juicht de introductie van het systeem toe. De ontwikkelingen in de wereld op dit gebied gaan behoorlijk snel. Je kan kiezen als land als je achter wil blijven, totdat je uiteindelijk dan als laatste meegesleurd wordt in een ontwikkeling die jij meestal niet zelf goed kan bepalen, maar je moet meegaan. Zij noemt dit gebeuren een belangrijke stap voor wat betreft de service van de regering naar de burger.

De overheid krijgt nu de kans om mensen die een uitkering moeten ontvangen en ver wonen beter te bereiken. Het zal ook meer mogelijkheden bieden om burgers persoonlijk en gericht subsidie te geven. Subjectsubsidie in plaats van algemene subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname of aan bushouders. Dit zal ook ietwat meer transparantie geven in verband met de subsidies.

De mensen in het binnenland die niet makkelijk kunnen gaan om hun uitkering op te halen, krijgen met deze kaart hun geld waar ze dan ook zijn. Deze kaart geeft de mogelijkheid om niet alleen naar de pin-machine te gaan, maar rechtstreeks te betalen met je mobiel of de kaart.

“Het is een oplossing voor mensen die niet kunnen bankieren, want de bank vraagt een werkgeversverklaring en dat hebben ze niet”. Zij doelt hiermee onder anderen op kapsters, metselaars of taxi-chauffeurs die zelf geen eigen bedrijf hebben. De mensen die dus een eigen beroep hebben of hosselen werden buiten het bancair systeem gehouden.

“Als de bank je niet kent, kan je niet bij de bank terecht. Al wil je duizend SRD lenen om een naaimachine te kopen om je ‘brood’ te gaan verdienen, de bank kent je niet. Je krijgt geen bankrekening dus je kunt geen zaken doen met de bank. Wil je een hypotheek voor je huis, de bank kent je niet”, geeft de DNA-voorzitter aan.

Voor deze groep is met dit betaalsysteem een eerste stap gezet om bankzaken te doen. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor deze gewone Surinamers. Ze kunnen dan aantonen dat ze hun geld kunnen managen, waardoor ze toch bekend worden bij een bank. Er zullen hierdoor nieuwe deuren open gaan. Ook de winkelzaken zullen gebruik maken van deze betaalkaart.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.