De Centrale Bank van Suriname heeft in een persbericht bekendgemaakt een interventie van US$ 132.000 miljoen gepleegd te hebben op de valutamarkt. Voor velen is het niet duidelijk wat deze interventie inhoudt. Is die alleen bestemd voor de importeurs of bedoeld om de banken en cambio’s te voorzien van Amerikaanse dollars, zodat de gemeenschap op elk moment valuta kan kopen? Het blijkt dat verschillende deskundigen het niet eens met elkaar zijn over de ratio achter de interventie.

Een bankier vertelt dat die interventiegelden niet in handen komen van importeurs, maar via de handelsbank direct wordt overgemaakt naar de leverancier in het buitenland. In de politiek wordt aangehaald dat de gelden wel in handen komen van de importeurs en er daarom een schaarste ontstaat. Ook is gebleken dat vrienden en relaties van de regering kunnen beschikken over de interventiegelden. De zaak zal veel duidelijker worden als vanuit de regering de interventie door de Centrale Bank wordt uitgelegd. Ook is nog niet duidelijk waarom ondanks de interventie de koers blijft stijgen. Het volk heeft recht op uitleg en die uitleg kan alleen door de regering gegeven worden.

John Lie

In de rubrieken ‘Ingezonden/ Aangeboden’ stelt GFC een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.