Websites en apps zijn inmiddels in veel landen de primaire nieuwsbron geworden boven tv, print en radio. Opvallend is dat het aantal mensen dat via een mobiel apparaat nieuws leest, nog vrij beperkt is.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van Reuters onder inwoners van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

In Duitsland is online niet de manier waarop nieuws het meest gelezen wordt. 61 procent van de Duitsers leest nieuws onder meer op internet, 68 procent ook in de krant en 87 procent ziet nieuws onder meer op tv. In Frankrijk ligt tv (80 procent) net voor op online (77 procent).

In de VS, Engeland en Denemarken wordt nieuws vooral via internet geconsumeerd.

Opvallend is dat consumenten bij het online lezen van nieuws nog vooral de computer gebruiken. Mobiele apparaten zijn wel in opkomst, maar het aandeel is nog beperkt. Gemiddeld gebruikt bijna 80 procent van alle ondervraagden een computer voor online nieuws.

De smartphone wordt door 26 procent van de mensen gebruikt. Daarbij zijn nog wel verschillen zichtbaar tussen de diverse landen. In Denemarken gebruikt 32 procent een smartphone voor nieuwsconsumptie. In Frankrijk is dat 20 procent.

In de VS is het aandeel van de tablet (11 procent) opvallend groot.

Slechts ongeveer 1 tot 3 procent van de ondervraagden geeft aan de afgelopen week betaald te hebben voor online nieuws. Over het afgelopen jaar lopen deze percentages op naar 3 tot 10 procent.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.