PARAMARIBO, 27 mrt – De regering roept de hulp in van het Zwitserse Société Générale de Surveillance, SGS. Volgens legerofficier buiten dienst Aanand Ramdjielal moet de douane meer gaan opleveren. De staat wordt nog te zeer benadeeld door fraude. SGS controleert de waarde van importen al bij de inkoopplek, dus nog voor de verscheping.

Dit wordt doorgegeven aan de autoriteiten in Paramaribo. Vooraf is dan bekend wat de waarde is van ladingen. “Het gaat erom fraude te elimineren bij de invoer, met name het onderfacturen”, zegt Ramdjielal tegenover de Ware Tijd. Als veiligheidsadviseur van president Desiré Bouterse kreeg hij de taak de douane te hervormen. De afgelopen maanden is daar zwaar op ingezet. Er worden nieuwe krachten aangetrokken om de vergrijzing tegen te gaan.

Ook krijgt de douane – voor het eerst – een eigen onderkomen. “Het is eens schande voor de samenleving dat de douane zo stiefmoederlijk behandeld wordt”, zegt Tony van Dijk, hoofd van de belastingdienst. Het samenwerken met SGS wil hij dan ook niet zien als blijk van wantrouwen. “Het is om de douane zelfstandig te maken, zodat het korps zelfstandig de fraude kan aanpakken.” Fraude “oneerlijke concurrentie in de hand werkt.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.