De redactie van Dagblad Suriname heeft kunnen waarnemen, dat internationale dagen niet altijd bekend zijn bij burgers in Suriname. Dat is opzich niet vreemd, het aantal internationale dagen valt haast niet meer bij te houden. Vrijwel iedere dag is er een bepaalde viering.

Op 6 juli was het ‘Internationale kusdag’ en op 7 juli ‘Wereld Chocolade Dag’. Veel burgers geven aan, dat zij voor het eerst van deze dagen gehoord hebben en dus de betekenis hierachter niet kennen. 

Internationale kusdag

Internationale kusdag wordt ieder jaar op 6 juli gevierd. Deze dag is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en begon in de jaren 2000. Op deze dag staat het plezier en het fijn gevoel dat een kus kan geven centraal. Vaak wordt op deze dag recordpogingen gedaan van bijvoorbeeld de langste zoen of de meeste kussen.

Een kus wordt beschouwd als een uiting van liefde. Als we teruggaan in de tijd, kunnen we de Romeinen bedanken voor de wijdverbreide praktijk van kussen in Europa. Ze beschreven kussen in drie vormen: het osculum (een vriendelijke kus op de wang), de basium (liefdevolle kus op de lippen) en de savium (de meest gepassioneerde kus op de mond). In de Romeinse samenleving was waar, wanneer en hoe je iemand kuste een belangrijke indicator van sociale status.

De term ‘French kiss’ werd hoogstwaarschijnlijk bedacht door Amerikaanse en Britse militairen in Frankrijk tijdens de eerste wereldoorlog. Hoewel de Fransen duidelijk niet de eersten waren die zich bezighielden met ‘French kissing’ lijkt het niet meer dan terecht dat ze de eer hiervoor kregen vanwege hun amoureuze enthousiasme van Franse geliefden een eeuw geleden. Interessant genoeg is dat de Fransen voorheen eigenlijk geen specifiek woord hadden voor de beroemde mond op mond. In 2014 werd het werkwoord galocher, gedefinieerd als ‘kussen met tongen’ toegevoegd aan een populair maar onofficieel Frans woordenboek, Le Petit Robert.

Bij Internationale kusdag gaat het echter niet alleen om het ‘kussen van je partner’, maar om mensen over het algemeen dichter bij elkaar brengen. Het belangrijkste idee hierachter is dat zoveel mensen het simpele genot vergeten zijn die gepaard gaat met kussen, in tegenstelling tot kussen als sociale formaliteit. Kussen kan op zich een plezierige ervaring zijn en is een uiting van liefde en intimiteit.

Wereld Chocolade Dag

Op 7 juli is het ‘Wereld Chocolade Dag’ ter herinnering aan het feit dat op 7 juli 1550 chocolade voor het eerst werd geïntroduceerd in Europa. De Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés bracht op deze dag de eerste cacaobonen aan Europese wal. Hij had ze in het huidige Mexico van de Azteken gekregen als betaalmiddel. Op 13 september is er nog een internationale dag van de chocolade, dat is de dag waarop in 1857 de oprichter van de Hersley Chocolate Company werd geboren.

Het is bewezen dat vrouwen meer chocolade nuttigen dan mannen. Pure chocolade zou onder andere goed zijn voor de gezondheid. Het zou een gunstig effect hebben op hart- en bloedvaten en de kans op stressklachten, dementie en alzheimer kunnen verminderen. Alhoewel chocolade positieve effecten met zich kan meebrengen, waarschuwen onderzoekers dat je daarvan liever niet teveel kunt eten, omdat het ook veel verzadigd vet en calorieën bevat.

SK

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.