Radiologie spil geneeskunde

 ‘Radiologie is de spil van de geneeskunde’, zegt radioloog Sardie Mohamad. ‘Niemand kan in feite zonder een radioloog, omdat die de diagnoses moet vaststellen.’ Mohamad is verbonden aan het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC). Na bijkans 30 jaar in Nederland te hebben gewerkt, heeft hij zich thans dienstbaar gemaakt aan de Surinaamse patiënt. ‘Suriname en Nederland, dat is wel een wereld van verschil’, vertelt hij. ‘Hier zijn de patiënten veel toegankelijker en niet zo eigengereid als in Nederland. Als je mensen in Suriname helpt, krijg je echt het gevoel dat ze je dankbaar.’

Vandaag, 8 november, wordt de Dag van de Stralende Beroepen (World Radiography Day) wereldwijd herdacht. Dan wordt de ontdekking van de röntgenstraling door professor W.C. Röntgen gevierd. Het is ook twee jaar geleden dat MDC officieel zijn deuren opende voor het publiek. Medische stralingstoepassingen zijn van grote waarde voor de gezondheidszorg. De afdeling Radiologie is de belangrijkste afdeling als het gaat om het gebruik van straling. Veel patiënten komen met de medewerkers in contact voor het maken van een röntgenfoto, voor een hart-longonderzoek of voor een onderzoek in het kader van borstkanker. De deskundigheid van de professionals die de technieken toepassen voor onderzoek en behandeling, is vandaag de dag enorm belangrijk. De vergrijzing zorgt wereldwijd ervoor dat de vraag naar diagnostiek en therapie met behulp van straling de komende jaren zal stijgen. Ook in Suriname is er volgens Mohamad nog een groot tekort aan radiologen. “Die zouden een hele goede bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg in het land.”

Mohamad werkte in eerste instantie als huisarts, maar vond de huisartsenpraktijk niet uitdagend genoeg en besloot zich te specialiseren in de radiologie. Als radioloog staat hij in contact met alle specialisten. Radiologen zijn vakbekwame professionals in de medische beeldvorming en radiotherapie. Zij gebruiken complexe medische apparatuur om beeldvormend onderzoek en bestralingsbehandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. Zij zijn de schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt. De radioloog zorgt ervoor dat er bij onderzoek of behandeling zorgvuldig en veilig met straling wordt omgegaan. Tijdens de bestraling wordt de juiste toediening van ioniserende straling bewaakt en de patiënt begeleid.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.