De Duitse autofabrikant Mercedes-Benz is erin geslaagd een auto van zijn S-klasse een rit van 100 kilometer van het Duitse Mannheim naar Pforzheim te laten maken zonder tussenkomst van een bestuurder. De test met de S500 Intelligent Drive werd in augustus gehouden, aldus Mercedes aan de vooravond van het autobeurs van Frankfurt.

De nieuwe S-klasse van Mercedes is al in staat zelfstandig te rijden tijdens files. ‘Mercedes wil nu ook de eerste zijn om nog andere functies van autonoom rijden te introduceren bij seriematig gebouwde auto’s. We verwachten deze doelstelling nog dit decennium te halen’, aldus Thomas Weber, hoofd van de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij Mercedes-moederconcern Daimler.

Klassieke route
De route die de zelfrijdende S-klasse in augustus aflegde, was dezelfde die 125 jaar eerder werd afgelegd door Bertha Benz, de vrouw van Mercedes-oprichter Karl Benz. Zij wilde daarmee de bruikbaarheid bewijzen van de Benz voor alledaags gebruik, en stond zo mede aan de basis van het wereldwijde succes van de wagen.

De zelfrijdende Mercedes kreeg deze keer te maken met drukke en complexe verkeerssituaties, maar wist die volgens de fabrikant probleemloos het hoofd te bieden. Toch is een zelfrijdende wagen nog niet meteen te koop, omdat die behalve technische onder meer ook juridische obstakels moet overwinnen. Zo schrijft de Europese wetgeving voor dat een autobestuurder te allen tijde de controle moet hebben over zijn voertuig en steeds moet kunnen ingrijpen.

‘Stap in de toekomst’
‘Het is duidelijk dat de zelfrijdende auto niet voor direct is, maar in fases zal worden gerealiseerd’, aldus Weber. ‘Met deze rit hebben we alvast een belangrijke stap in de toekomst gezet.’

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.