Patiënten met een bepaalde netvliesaandoening kunnen binnenkort behandeld worden door een eenvoudige injectie met een eiwit. Dat laat het UZ Leuven weten.

Het gaat om de oogaandoeningen vitreomaculaire adhesie en maculaire gaatjes, zo meldt De Morgen.

Bij deze aandoeningen begint het glasvocht te trekken aan het meest gevoelige deel van het netvlies: de macula. Door de trekking vervormt het netvlies en krijgt de patiënt een vervormd, wazig zicht en problemen met lezen, en kan zich zelfs een gaatje vormen in het netvlies. Tot nu toe is een operatie de enige manier om de patiënt te genezen.

Door een injectie met het eiwit ocriplasmine komt het glasvocht los van het netvlies, wat voor definitieve genezing zorgt. Na een studie met 652 patiënten wereldwijd blijkt het middel klinisch significant te werken.

“Het is te verwachten dat de injecties met ocriplasmine binnen het jaar gebruikt kunnen worden als behandeling, na goedkeuring door de U.S. Food and Drug Administration en de European Medicines Agency”, aldus professor Peter Stalmans, die met zijn team voor de doorbraak zorgde.

De netvliesaandoening vitreomaculaire adhesie komt vooral voor vanaf 50 jaar. Naar schatting 500.000 patiënten wereldwijd krijgen ermee te maken.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.