PARAMARIBO/MAROWIJNE, 29 nov – Inheemsen van Suriname, Brazilië en Frans Guyana hebben tot heden moeite met de staatkundige grenzen. Dit stelt de vereniging van Inheemse leiders, Vids. De frustraties van de verscheidene stammen in de grensgebieden maken deel uit van de agenda op een drielandenconferentie in Galibi, Marowijne. Inheemsen voelen zich nog steeds overvallen door de willekeurig en dwars door hun woongebied getrokken lijnen.

Fysiek contact met familieleden aan de andere kant van de grens verloopt moeizaam. Daarom worden op de conferentie modellen uitgewerkt voor een beter onderling personenverkeer. “Belangrijk is dat deze modellen voor beide landen aanvaardbaar zijn en de gemeenschappen ten goede komen”, zegt Vids-voorzitter Ricardo Pané tegenover de Times of Suriname. Regeringen van alle drie buurlanden zouden de koppen bij elkaar moeten steken.

Bekeken moet worden hoe nationale wetten meer op elkaar af te stemmen. De Inheemsen zien onderling contact vooral als voorwaarde voor de overleving op termijn. “We hebben haast dezelfde cultuur en leefgewoonten. Vaker is het zo dat wij moeilijk van elkaar kunnen leren door de staatkundige grenzen”, aldus Pané. Galibi ligt langs de grensrivier Marowijne met aan de Frans Guyanese overkant meerdere Inheemse gemeenschappen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.