Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ingezonden: Wat heeft twee jaar regering Bouterse opgeleverd

Ingezonden: Wat heeft twee jaar regering Bouterse opgeleverd

25 mei 2012 is het precies twee jaar dat de Megacombinatie van Desi Bouterse als grote overwinnaar uit de verkiezingen van 2010 tevoorschijn is gekomen met 23 zetels. Na intensief onderhandelen kwam zij door samenwerking met A Combinatie (Brunswijk-Alendy-Abena-7 zetels) en Pertjajah Luhur (Somohardjo-Tamsiran-6 zetels) op 36 zetels.

Het is de tweede keer in de jonge geschiedenis van Suriname met een bepalende president aan het hoofd van de regering dat deze direct gekozen werd in DNA. De eerste keer was in 1987 toen Ramsewak Shankar met 41 stemmen werd gekozen tot president. Als partner nam Bouterse als president de zakenman Robert Ameerali mee als vice-president. De beloften die gedaan waren tijdens de verkiezingscampagne zouden binnen enkele jaren gerealiseerd worden.

Amper een jaar aan de regering kwam de eerste scheuring tot stand. De BEP van Caprino Alendy scheidde zich af van AC en ging met twee zetels over in een gedoogpositie in het parlement. Twee leden bleven echter wel in AC. Dit heeft voor veel perikelen gezorgd binnen de BEP. Ook omdat de president niet bereid was een BEP-minister (Linus Diko – RO) die niet meer tot de groep van Alendy behoorde te ontslaan.

President Bouterse bleef laveren en probeerde zijn doelen te realiseren. De tegenwerking vanuit de oppositie is bekend. Niets wat Bouterse deed of voorstelde was goed en werd direct door de oppositie afgekeurd. Men bleef zagen aan de poten van zijn stoel. Als voormalig sportman bleef hij doorzetten. De grote klap kwam twee maanden terug toen zijn DNA-leden een voorstel indienden om de amnestiewet van 1992 te wijzigen en amnestie te verlenen aan de eventuele verdachten van moord in december 1982 terwijl het 8-decemberproces bijna ten einde liep. Het hek was van de dam, want naast de oppositie kwam ook de buitenparlementaire oppositie in actie. Stille mars en een aanbieding van een petitie kwamen tot stand.

Politici uit de oppositie waren dagelijks op de radio. President Bouterse gooide de knuppel in de hoenderhok en ging over tot reshuffling van zijn kabinet. Bedankte enkele coalitieleden in DNA en een aantal ministers werden vervangen en er werden twee onderministers benoemd. Koren op de molen van de oppositie. Bouterse zette door en probeerde ongeacht alle tegenwerking zijn doelen te bereiken. Tot overmaat van ramp werd deze week bekendgemaakt dat de EU/ACP-vergadering die hier in november gehouden zou worden, werd afgezegd. Dat Bouterse kopzorgen heeft, is bekend maar hij zal zeker als oud-militair niet opgeven.

Pijnlijk is steeds te moeten horen dat elke Surinamer zegt te houden van dit land maar op allerlei manieren bezig is dit land kapot te maken. Bouterse is legaal en op een democratische manier gekozen. De oppositie is na 10 jaar aan het bewind te zijn geweest door het electoraat afgewezen. Stof tot nadenken voor de oppositie. Bouterse verdient na 30 jaar een kans om waar te maken wat hij graag voor ogen heeft met het land. Geef hem die kans. 8 december 1982 is allang geen verkiezingsissue meer.

Juist die issue heeft Bouterse tot president gemaakt. De oppositie moet een andere reden zoeken om Bouterse klein te kunnen krijgen. Het proces zal doorgaan maar ik denk niet dat Bouterse veroordeeld zal worden. Een waarachtige Surinamer zal altijd in gedachten moeten hebben: “ Mi kondre tru mi lobi ju!!”

J. Mohamedkhan

In de rubriek ‘Ingezonden’ stelt GFC Nieuws een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.


Posted

in

by

Tags: