Had de kustvlakte van ons land, van Albina tot Nickerie op woensdagavond 20/06 te kampen met een rukwind of een storm? Wie je ook hoort, zegt zo een weersfenomeen nooit eerder hier te hebben meegemaakt. Toch spreekt ons zo geliefde, waarachtige Meteodienst van “rukwinden”, en de media doen niks anders dan braaf overnemen. Het was een storm en niets minder! We zagen in Panorama/ATV de vorige week meneer C. Becker, hoofd Meteodienst, bijna als een politicus praten.

Alles schuiven ze onder de grote noemer de “Inter Tropische Convergentie Zone” en “storingen in de atmosfeer”. Maar wanneer hebben ze iets juist, dus heel scherp voorspeld? Als er niet genoeg apparaten zijn, dan moet je niet zo comfortabel als Becker gaan praten! Dan zou je bezorgdheid moeten uitstralen, want werkelijke rukwinden hebben enige tijd geleden in Wanica en in Nickerie toch schade aangericht?

Dat waren rukwinden die enige minuten duidelijke rukbeweging maakten en ook daken losrukten. Maar wat op 20/06 gebeurde, was een constante wind, die een half uur duurde, en een snelheid had van 80 km/uur. Wie heeft die snelheid gemeten? Dan kan er slechts van een storm sprake zijn. Maar misschien weet de Meteodienst, meneer Becker, niet wat een storm is. Onze Meteodienst was totaal verrast, men had die storm “echte-echte” niet zien aankomen, want men keek de andere kant uit.

De vice-president moet nu een keertje grondig ingrijpen want luizenleventjes van ambtenaren kunnen schade niet voorkomen. Schande, mijne heren van de Meteodienst. We zullen overigens ook nooit een bloeiende agrarische sector (rijst en groente) krijgen met een Meteodienst die vaak onbetrouwbare voorspellingen doet. Dan kan je daarna de schade aan de vele woningen, gebouwen en elektriciteitspalen zielig betreuren.

DNA wordt dan in spoedberaad bijeengeroepen (wat een sensatie!). Zelfs het gebouw van het hoofdkantoor Staatsolie heeft schade ondervonden, hele grote billboards rustend op zeer zware ijzeren pijpen, gingen tegen de vlakte, zoals in Paramaribo noord/Gompertsstraat enz. en ook van Texaco aan begin van de J. Lachmonstraat.

Door een rukwind? Dat woord werkt op me lachspieren. Waarom moet NCCR naar Trinidad, of naar China om te leren hoe je een dak moest vasthechten? Een neef van mij die in Frans-Guyana werkt, heeft me gezegd dat in de eerste week van juni er een kleine aardbeving is geweest, 35 km voor de kust van Frans-Guyana. Dat zegt echt wel wat we nog niet willen zien aankomen. Vicepresident er wordt te veel gegrapt. Iemand vroeg of we apparatuur hebben om aardbevingen te registreren. Die vraag kon ik niet beantwoorden. We hopen dat een aardbeving niet dichterbij komt. We moeten sommige dingen die voorspelbaar worden, niet langer ontkennen.

Naldo Moiman

In de rubriek ‘Ingezonden’ stelt GFC Nieuws een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.