Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ingezonden: Het probleem kroongetuige

Ingezonden: Het probleem kroongetuige

Een kroongetuige moet stevig in zijn schoenen staan. Want tussen het afleggen van zijn eerste belastende verklaringen en het proces tegen de hoofdverdachte zit een lange periode van onzekerheid, soms ruim twee jaar. In die tijd kan een kroongetuige worden voorbereid op een nieuw bestaan als onopvallende burger, liefst met een reguliere baan. De staat wenst de protegé immers niet eeuwig te onderhouden, zo staat in het contract.

Gedurende die twee jaar moet hij wel beschikbaar zijn voor verhoren door de rechter-commissaris en de verdediging. En dat valt niet mee, zo blijkt in de praktijk. De Belgische crimineel Patrick van Loon was in 2000 kroongetuige in het Nederlandse drugsproces tegen Desi Bouterse. Voor zijn eigen veiligheid was hij ondergebracht in een huis van bewaring in Rotterdam. Hij had daar naar eigen zeggen de hele afdeling voor zichzelf.

Niemand mocht immers weten waar Van Loon zat. Zijn vrouw en twee kleine kinderen waren door de KLPD gehuisvest in een motel in Brabant. De familie had moeite met de continue bescherming. Bovendien vond zijn vrouw het een te gevaarlijke plek, ze vreesde herkenning. ‘We doken liever onder bij vrienden,’ zei ze tegen VN.

Zelf had Patrick het ook moeilijk met zijn opsluiting. Hij zag uiteindelijk weinig heil in het getuigenbeschermingsprogramma. Na een weekend, vlak voordat hij opnieuw moest getuigen, keerde Van Loon niet terug van verlof. Later kwam uit dat de kroongetuige in Brasschaat gewoon een ommuurde villa had gehuurd voor zijn gezin. Een teruggetrokken bestaan bleek niets voor de Belg, die rondreed in een paarse Rolls-Royce.

Ook de criminele praktijk oefende al snel weer zijn aantrekkingskracht uit op Van Loon, die opnieuw – nu in België – in het cachot belandde. Zijn vrouw en kinderen moesten zich daarna behelpen met één gehuurde kamer bij een particulier. Geld om eten te kopen hadden ze nauwelijks. Maar al was Van Loon geen voorbeeldige kroongetuige, zijn verklaringen werkten voor het OM doeltreffend. Op basis hiervan veroordeelde het Haagse hof Desi Bouterse als drugshandelaar.

bron: VN.NL

Roy Frits Landsdorf

In de rubriek ‘Ingezonden’ stelt GFC Nieuws een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.


Posted

in

by