Ik denk nog aan mijn jeugd in de jaren zestig; de gang naar het Suriname Stadion te voet vanuit Zorg en Hoop met enkele vrienden. Als fervent aanhanger van Robinhood moest op zondagmiddag, woensdag- en vrijdagavond alles wijken voor het voetbal. De discussies voor en na de wedstrijden waren vinnig maar fair. Er werd genoten van iedere minuut van de wedstrijd.

Al was het Robinhood vs Transvaal, Nautico vs Jai-Hind, Sonny Boys vs Leo Victor of Tuna vs Coronie Boys, je ging met een voldaan gevoel terug naar huis.

In ieder team zaten één of twee spelers van uitzonderlijke klasse. Spelers die zo mee konden in zowel de Europese- als de Zuid-Amerikaanse competities.

In die jaren werden voetballers niet verwend en ook niet dik betaald. Het waren allen amateurs die gewoon een job hadden van 7 uur tot 14 uur. Trainingen werden druk bezocht door de fans en de daarop volgende wedstrijden op zondag, woensdag en vrijdag trokken overvolle stadions. Je moest dagen van tevoren in rij staan om een kaartje te bemachtigen, anders was je aangewezen op de zwarte markt. Tot zover een stukje nostalgie.

Ik constateer dat het voetbal in de ons omringende Caribische landen sterk op vooruit gaat, maar het is met de onze diep en diep triest gesteld. Geen wonder dat de toeschouwers wegblijven. Want wie wil zich nog gaan zitten ergeren aan dit bedenkelijk niveau? Voetballers die niet eens een pass over veertig meter kunnen geven, om maar niet te spreken over een hard schot op het doel vanaf de rand strafschopgebied. Hoe halen zulke spelers het in hun hoofd om geld te vragen voor hun prestaties.

Je lijkt wel gek om als clubeigenaar je zuur verdiende geld uit te geven aan “deze profvoetballers”.
Wij zijn nog lang niet toe aan profvoetbal. Simpel omdat de randvoorwaarden ontbreken. De velden zijn slecht tot zeer erbarmelijk. Het hedendaagse voetbal is snel en vereist een gladde mat. Er kan niet eens behoorlijk gedoucht worden.
De trainingsfaciliteiten ontbreken of zijn zeer pover. Spelers hebben een slechte fysieke conditie; ze eten en leven ongezond. Ze moeten nodig naar de gym. Als profvoetballer kan je niet tot ‘s nachts drie uur staan zuipen en BBQ patat eten. Je moet je 24/7 als prof gedragen.

Er komt vrijwel niemand kijken naar wedstrijden in het AK-, Robinhood-, Voorwaarts- en Essed Stadion, terwijl op zondag de stadions bij de lidbonden uitpuilen. Misschien moet de SVB zijn wedstrijden verplaatsen naar Livorno, kan het AK-stadion verhuurd worden aan derden. Clubeigenaren zouden in overweging moeten nemen of het nog zin heeft om hun pensioen in een bodemloze put te gooien.

Zullen de Suriprofs voor een ommekeer kunnen zorgen? Ja, maar dan zullen de lokale spelers niet mee kunnen,omdat zij de nodige skills ontberen. Het klinkt hard en ik weet dat dit mij niet in dank zal worden genomen, maar als iemand mij kan overtuigen dat ik het mis heb, kom maar.

Michel Rijkaard / mrijkaard19@hotmail.com

In de rubrieken ‘Ingezonden/ Aangeboden’ stelt GFC Nieuws een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.