Een aantal zaken moeten mij van het hart. Ik hoop door dit ingezonden stuk de ogen te openen van veel jongeren. Als vrouw van 26 jaar, geboren en wonend in Paramaribo, reken ik mezelf als 1 van de jongeren van Suriname. Mijn opvoeding was altijd erg conservatief. Niets mocht. Ik mocht niet eens met een korte broek de straat op. Stel je voor, dat zou heel ordinair kunnen overkomen bij de buren en anderen die langsreden. Studeren, ja, dat mocht ik wel dag en nacht.

Heel vaak heb ik van de oudere generatie moeten aanhoren dat de jeugd van tegenwoordig afglijd naar een niveau van normen en waarden waar wij niet trots op hoeven te zijn. Veel jonge meisjes zouden al voor een belkaart of een BlackBerry het bed induiken met Jan, Piet en Klaas of er meerdere vaste relaties op na houden. Anderen hebben een ‘reserve wiel’, zoals dat in het ‘jargon’ wel eens wordt genoemd, bedoelt voor de dagelijkse sponsoring van noodzakelijke benodigdheden of het betalen van de maandelijkse rekeningen.

De ouderen hebben daar dikwijls veel kritiek op. “De jeugd van tegenwoordig”, dat is een ‘hypercliché’ opmerking die ik tot vervelens toe heb gehoord. Wij, uiteraard generaliseer ik even, want men bedoelt niet iedereen, zouden vooral debet zijn aan normverval.

Maar wat is de werkelijkheid! Diezelfde ouderen van nu waren in hun jeugd geen haar beter! Van mijn grootmoeders heb ik genoeg verhalen gehoord over de ‘oude tijden’. Hoeveel mannen een schatje in elke straat van Paramaribo hadden. Haast elke man had wel een buitenvrouw of vrouwen. Over buitenkinderen hoef ik helemaal niet te beginnen, er lopen er zoveel rond. En ze zijn er ook van boven de 60 jaar oud.  En u weet: om kinderen te maken moet je eerst gemeenschap hebben. Het gebeurde vroeger niet voor een Blackberry maar wel voor een bordje rijst, blikje sardine of iets dergelijks. Als er maar brood op tafel kwam, nou dan was je graag de buitenvrouw van een rijke man.

Ik hoop dat de jeugd bij het lezen van dit stuk voortaan een weerwoord zal hebben op al die clichéopmerkingen van de ‘nette’ ouderen. Want zoals u nu weet, zo netjes waren ze nu ook weer niet.

Marsha P.

In de rubriek ‘Ingezonden’ stelt GFC Nieuws een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.