Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ingezonden| Coronavirus in Suriname

Ingezonden| Coronavirus in Suriname

GFC NIEUWS- Helaas lijkt het coronavirus nu ook op te rukken in Suriname.

Laten we hopen dat door het treffen van diverse maatregelen, dit nog beperkt kan blijven. Omdat Nederland eerder al werd getroffen en Covid-19 hier veel slachtoffers heeft gevergd, heb ik mij de afgelopen maanden behoorlijk in dit virus verdiept. Ik ben geen medicus of viroloog, maar misschien zijn onderstaande bevindingen toch interessant voor de Surinaamse lezer.

Wijze van verspreiding van het virus

Uiteraard moet u de aanwijzingen van de autoriteiten opvolgen. Maar belangrijk is ook om goed te begrijpen hoe het virus zich verspreidt, zodat u gevaarlijke situaties kunt vermijden. De Nederlandse sociaal geograaf en opiniepeiler Maurice de Hond, ook wel bekend in Suriname, heeft veel onderzoek hiernaar gedaan en baseert zich op research van virologen. In eerste instantie werd hij niet serieus genomen, maar de autoriteiten in Nederland moeten steeds meer zijn gelijk toegeven.

Maurice de Hond heeft steeds gesteld dat het coronavirus vooral door de lucht wordt verspreid (dus minder via contactoppervlakken) en dat dit ook over grote afstand kan gebeuren, door aerosolen (kleine druppeltjes die door de lucht vliegen). Vooral als de luchtvochtigheid laag is, zoals in een koelhuis. Dit gebeurt eerder binnen dan buiten. U moet dus erg goed oppassen al meerdere mensen bijeenkomen in een binnenruimte en al helemaal als die ruimte slecht geventileerd is.

Social distancing is niet altijd voldoende. Zeker als mensen langer samen in een ruimte zijn zoals in een kerk en daar bijvoorbeeld zingen, kunnen veel mensen over een grotere afstand besmet worden. Dit worden “superspread events” genoemd.

Bij een kerkdienst of bijeenkomst in de buitenlucht zal het risico minder groot zijn dan binnen en is het aanhouden van anderhalve meter afstand waarschijnlijk voldoende. Nu het virus hier terugloopt denkt De Hond zelfs dat de anderhalve meter afstand buiten weinig nut heeft.

Maurice de Hond heeft ook gekeken naar de grote uitbraak in Brazilië en vond een verband met de regenperiodes daar. Wellicht ook van toepassing op Suriname. Tijdens hevige regens zitten veel mensen binnen in slecht geventileerde ruimtes, waardoor het gevaar van besmetting groter is. De Hond is ook een voorstander van het dragen van mondkapjes, als extra veiligheidsmaatregel.

Als bij een lockdown in een tropisch land iedereen binnen moet blijven, is het dus de vraag of dit niet juist tot meer besmettingen leidt. Zorgt u alstublieft voor goede ventilatie en vermijd drukte!

Meer informatie vindt u in de blog van Maurice de Hond: www.maurice.nl

En ook op een speciaal in het leven geroepen website over Covid-19: www.smartexit.nu

Behandeling

Mocht u onverhoopt toch ziek worden of het vermoeden hebben dat u Covid19 heeft, dan is vooral van belang dat u snel getest wordt. Vroeg en veel testen en de besmette personen in quarantaine zetten, blijkt overal in de wereld de meest effectieve wijze om het coronavirus te bestrijden. Landen als China, Zuid-Korea, Taiwan of Singapore hebben dit geweldig gedaan. Nederland heeft er helaas weinig van gebakken: pas nu, drie maanden na de uitbraak, is het mogelijk om snel getest te worden.

Als u getest bent en Covid-19 blijkt te hebben, dan wilt u natuurlijk behandeld worden. Het liefst zo dat de ziekte geremd wordt en u niet op de Intensive Care terecht komt.

Wereldwijd is er een enorme polemiek ontstaan over het gebruik van het medicijn hydroxychloroquine. In een artikel van 22 mei in het wetenschappelijke blad The Lancet werd door een groep wetenschappers (Mehra et al) gesteld dat hydroxychloroquine juist de sterftekans zou vergroten, op basis van een Big Data onderzoek met gegevens van 671 ziekenhuizen. Inmiddels ligt dit onderzoek zwaar onder vuur en heeft zelfs The Lancet er afstand van genomen.

Hier staat tegenover dat in veel landen en vooral in het hospitaal IHU te Marseille van de bekende professor Raoult goede resultaten zijn geboekt op basis van het protocol: vroeg testen en vroeg behandelen met de antivirale middelen hydroxychloroquine, azitromycine en zink.

In Marseille kon iedereen snel getest worden en de test was gratis. Raoult, een rebelse professor met lang haar en een baard, ligt ook in eigen land onder vuur maar lijkt het gelijk steeds meer aan zijn zijde te krijgen.

het IHU hospitaal in Marseille heeft duizenden Covid19 patiënten behandeld. Het sterftecijfer op het totaal aan behandelde patiënten, was in Marseille 10 tot 12 keer lager dan in ziekenhuizen in Parijs. Omdat ik geen medicus ben zal ik hier verder geen advies over geven, maar het is van belang dat de autoriteiten deze discussie goed volgen, zeker gezien de beperkte IC (Intensive Care) capaciteit van Suriname.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat in een vroeg stadium (ongeveer 5 tot 8 dagen na het ziek worden) behandelen met de genoemde combinatie van medicijnen, leidt tot minder IC-opnames. Helaas is daar geen wetenschappelijke consensus over. Bovendien is het zo dat de medicijnen hydroxychloroquine en azitromycine samen in sommige gevallen hartproblemen kunnen geven. Daar moet dus goed op gemonitord worden.

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd en wellicht zullen er over enige tijd betere medicijnen zijn en een vaccin. Maar wie nu ziek wordt, heeft daar weinig aan. Hoe het ook zij, het is belangrijk dat beleidsmakers en vooral ook medici deze discussie goed volgen.

Jan Gajentaan

Het bericht Ingezonden| Coronavirus in Suriname verscheen eerst op GFC Nieuws.