Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ingezonden: Brede en smalle schouders, nieuwe woorden

Ingezonden: Brede en smalle schouders, nieuwe woorden

De afgelopen dagen, weken en maanden horen wij vaak (vooral door parlementariërs) de woorden ‘brede en smalle schouders’ regelmatig gebezigd worden. In de kranten heb ik gelezen dat 96.000 huishoudens door de overheid gesubsidieerd zullen worden wat energietarieven betreft, wat neerkomt op 70% van de Surinaamse gezinnen.

De overheid werkt erg hard voor de ‘mofina wangs’ en de rest (30% ) van de huishoudens (grootgebruikers, ondernemers) moet het dubbele betalen aan energie. Deze geluiden en bekendmakingen klinken als muziek in de oren van de ‘smalle schouders’.

Men wil de term kruissubsidie niet gebruiken, maar in feite komt het daarop neer. De regeringen Bouterse/Ameerali (2010-2015) en Bouterse/Adhin (2015-1016) hebben een zodanig beleid gevoerd dat zij Suriname binnen zes jaren gesleept hebben naar het IMF.

Goed geschoolde Surinamers worden door mijnheer Limbopersad naar INFO-ACT gebracht om ons uit te leggen waarom het goed is om naar het IMF te gaan. Bekende, intellectuele Surinamers als S.Mungra en W.Caldeira hebben hun zienswijze gegeven in INFO-ACT en deze intellectuelen hebben duidelijk gemaakt dat Suriname de juiste keuze gemaakt heeft om naar het IMF te gaan.

Terug naar de energietarieven

In De Ware Tijd van dinsdag 24 mei lezen wij het volgende op pagina A3: “Met ingang van 1 mei jongstleden (2016) wordt voorlopig alleen aan de grootverbruikers die 800 kilowattuur en meer afnemen, het volle pond van SRD 1,31 in rekening gebracht.”

Andere huishoudens worden nog enkele maanden gesubsidieerd. Voor die gebruikers hanteert het EBS momenteel verschillende tarieven:

Huidige EBS-tarieven per verbruikte kilowattuur, totdat de subsidie volledig zal zijn afgebouwd
Kwu SRD Te betalen

 

1-150 kwu SRD 0.15 Bij 150 kwu = SRD = 22,50
151-300 kwu SRD 0.30 Bij 300 kwu = SRD = 90,00
301- 450 kwu SRD 0.33 Bij 450 kwu = SRD = 148,50
451-600 kwu SRD 0.50 Bij 600 kwu = SRD = 300,00
601-800 kwu SRD 0.74 Bij 800 kwu = SRD = 592,00
˃ 800 kwu SRD 1.31 Bij 900 kwu = SRD = 1.179,00

 

De ‘brede schouders’ betalen meer. Iemand die bijv. 450 kwh per maand verbruikt, betaalt nu SRD 148,50, maar iemand met een ‘bredere schouder’ die 900 kwh per maand verbruikt, betaalt nu SRD=1.179,00 (dat is precies 7.94 maal).

De volksvertegenwoordigers en de vakbondleiders die deze regering ondersteunen, hebben gelijk. Maar hoe lang zal de blijde stemming nog blijven. De subsidie op energie is over enkele maanden volledig afgebouwd en dan zullen de stroomverbruikers met smalle schouders een andere taal praten.

Subsidie afbouwen op bustarieven

De overheid is ook bezig (waarschijnlijk onder druk van het IMF) om de subsidies bij de PLO af te bouwen. Geen enkele regering wil sociale onrust hebben, maar elke verantwoordelijke regering moet een beleid uitstippelen om de weinige middelen die wij hebben op een correcte manier te besteden.

Hoe lang zal de overheid de bushouders op deze manier in bedwang kunnen houden. Laat de bushouders marktconform rijden en de burgers die niet kunnen betalen, moeten aankloppen bij de overheid.

Wij moeten leren om niet alles gratis weg te geven. Ik kan mij heel goed herinneren dat ik in de jaren ’60 op de Sypestynschool SF 7,50 per maand betaalde voor schoolgeld. Wij moesten de boeken zelf kopen.

Wij waren heel voorzichtig met die boeken en na een jaar die boeken gebruikt te hebben, werden zij weer verkocht. Zonder calculator, zonder computer hebben wij gestudeerd en toch hebben velen hoge geestelijke prestaties geleverd in deze samenleving.

Vandaag de dag zijn wij voor een groot deel gezegend met faciliteiten als elektriciteit, waterleiding, ijskast, airco, microwave, wasautomaat, cellulairs, computers, internet en toch merken wij dat de Surinamers niet kritisch worden. Nog steeds ontmoet ik mensen op straat die het verkwistend beleid van de huidige machthebbers goed praten en verdedigen.

Ombuigen van ons denken

In de jaren 1960 hadden wij rassendiscriminatie in de VS; in die periode hadden wij in de Verenigde Staten (VS) aparte blanke scholen en aparte scholen voor de zwarten. Bepaalde restaurants waren alleen bestemd voor de blanken.

De vrijheidsstrijder dominee Martin Luther King (1929-1968) heeft strijd geleverd voor gelijke rechten voor alle Amerikanen. Een bekend citaat van Martin Luther King was: “Ik heb een droom dat op een dag in de rode heuvels van Georgia de zonen van vroegere slaven en de zonen van vroegere slavenmeesters samen kunnen zitten aan de tafel van broederschap”.

Wij moeten ons denken veranderen. Een bekend citaat van de natuurkundige Albert Einstein (1879-1955) luidt als volgt: “Bidden verandert de wereld niet, maar bidden verandert de mens en de mens verandert de wereld”. Wij moeten kritisch zijn en leiders die niet deugen ook niet adoreren.

Wat hebben wij geleerd van de Amerikanen?

Het Amerikaanse electoraat heeft ons geleerd dat zij hun etnische groep ver kunnen overstijgen bij het kiezen van de president van een land. Op dinsdag 20 januari 2009 werd Barack Obama beëdigd als president van de VS.

Het Amerikaanse kiezersvolk heeft een metamorfose ondergaan. De kiezers van de VS hebben gekeken naar zijn moraal, ethiek, integriteit, naar zijn verleden (is hij in aanraking gekomen met de justitie), wat is zijn inborst, wat is zijn geestelijke bagage, wat is zijn kijk op het wereldgebeuren etc. Die maatstaven hebben zij gebruikt om een president te kiezen.

Na 41 jaren onafhankelijkheid, azaadi, mardeka zijn wij in Suriname geen stap vooruitgegaan in ons denken. Alle politieke partijen in Suriname hebben in hun statuten hoge idealen vastgelegd zoals eerlijkheid, liefde voor elkaar, moraal, ethiek, beschaving, maar in de praktijk blijkt dat men deze hoge waarden en normen niet zo nauw neemt.

Wij adoreren mensen die een crimineel verleden hebben; wij kiezen mensen die geen ontwikkelingsvisie hebben; wij moeten overstijgen en vaarwel zeggen tegen deze politieke leiders. Ik hoop dat het Surinaamse kiezersvolk het denken zal veranderen en in de toekomst politieke leiders zal kiezen die vrijelijk de zeven werelddelen kunnen bezoeken.

Hardeo Ramadhin