Vaak worden automobilisten de schuld gegeven wanneer een voetganger wordt aangereden. Soms met de dood als gevolg een andere keer met blijvende letsels aan het lichaam. Maar, als ik kijk naar het gedrag van voetvangers in het verkeer dat moet ik wel zeggen dat de automobilisten niet altijd de schuldigen zijn.

Wie is fout?

Een voetganger vergeet, net als een fietser of bromfietser, dat zij erg kwetsbaar zijn. Men zou eens een kijkje moeten nemen in de omgeving van de Centrale Markt waar er duidelijk zebrapaden zijn aangegeven als oversteekplaats voor voetgangers. Maar nee, men steekt maar lukraak over terwijl men aan de automobilist of buschauffeur vraagt om af te remmen.

Juist in de drukke straten en op de drukke buitenwegen gedragen de voetgangers zich niet zoals het hoort. Ik pleit de automobilisten niet vrij omdat ook zij rekening dienen te houden met overstekende voetgangers ook al is dat niet altijd over het zebrapad.

Vooral schoolkinderen moeten meer voorlichting krijgen op school over hoe, wanneer en waar zij moeten oversteken.

Ouders dienen te letten op hun kleine kinderen en die niet achter zich aansjouwen. Te vaak lopen moeders vooruit en het kleine kind sjokt er maar achteraan. Een dergelijk kind kan makkelijk de straat oversteken zonder dat de moeder het weet.

Hoe vaak doen dienst hebbende agenten voetgangers niet terug gaan omdat men niet wil wachten met oversteken? Er moet een samenspel zijn tussen de voetganger en de automobilist.

Joyce M.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.