Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Ingezonden: Als ik het voor het zeggen had (1)

Ingezonden: Als ik het voor het zeggen had (1)

Over geluidsoverlast in Suriname

Dit is wel eens  de fantasie van elke  burger  als deze  voor de zoveelste keer geconfronteerd raakt met een situatie die niet door de beugel kan. Je merkt dan bij je zelf  op dat je je erg moet beheersen om niet uit je vel te springen of om je niet zomaar te bemoeien met zaken die je niet aangaan, maar waar je wel last van ondervindt.

Neem  als voorbeeld de rondrijdende jukeboxen die op elk moment van de dag langs je huis rijden. Bestuurders van personenauto’s die  alleen aan hun eigen plezier denken en totaal geen rekening houden met mensen uit hun omgeving.  Zij rijden op alle mogelijke tijdstippen van de dag  en nacht langs. En als de jongeren  het in hun hoofd halen om  een racetrack op te zetten om twee  uur in de ochtend, op een willekeurige dag, door de week,  op de openbare weg,  om elkaars krachten te meten  met de ronkende  motoren,  nou dan kan het ook.  Ook heb je de doorgaans aardige buren  die je op elke vroege zondagochtend  hun leuke oud-goud muziek opdringen, terwijl jij juist wilde uitslapen.

In dit soort gevallen gaan deze mensen er aan  voorbij dat zij voor geluidsoverlast zorgen.  Je nachtrust wordt ruw verstoord,  omdat een auto met  luid geronk met  opgevoerde motor of  geluidsbox  voorbijrijdt.

En dit is nog niet eens het enige geval waarbij men  aan geluidshinder wordt blootgesteld.  Ook muziekoverlast van feesten heb je soms elke dag van de week in bepaalde buurten.  Buren worden hieraan blootgesteld, omdat zij precies naast of soms wel enkele straten verder verwijderd wonen van een partijgebouw, dat ook  structureel als danszaal gebruikt wordt.

De overlast is niet uit te houden, omdat je alle activiteiten live in je eigen huis kan volgen. Om toch maar je eigen leven ‘normaal’ voortgang te laten vinden, hebben deze gedupeerde buren hun tv of radio keihard aanstaan, omdat zij toch verder moeten met eigen bezigheden.  Dit is vaak ook één van  de redenen dat wij heel erg luid praten, omdat wij in communicatie met elkaar de geluidsoverlast moeten overstijgen, wil je elkaar in eigen huis verstaan.

Ik neem mezelf hierin als voorbeeld.  Ik heb een  stemvolume van hier tot Tokio, maar jij staat net voor mij als wij praten, dus heb ik geen reden om luid te praten.  Dit heb  ik  onder meer overgehouden van jarenlang wonen aan een drukke autoweg, zeg maar gerust de snelweg van Suriname.  En dit is echt niet  overdreven. Toen ik uiteindelijk verhuisde van dit adres en de tv  zoals gebruikelijk op full volume zette,  viel het op  hoe luid die aanstond, omdat er  in de nieuwe woonomgeving geen verkeersoverlast was.  Het  komt er  op neer dat als je in zo een situatie woont, je niet meer doorhebt  aan hoeveel geluid jij je zelf continu blootstelt.

Wat kan hieraan gedaan worden

In mijn fantasie  bedacht ik  dat hier acuut beleid op gemaakt kan worden.  En fantasie kan ook werkelijkheid worden, in dit geval is dit ook nog haalbaar. De rondrijdende jukeboxen  kunnen verboden worden. Muziek in je auto mag, maar tot een bepaald maximum aan decibel en graag met de ramen dicht. Denk erom, u speelt de muziek af voor eigen plezier en niet voor omstanders.  Als je langsrijdt mag de omgeving er geen last van hebben. De racewedstrijden zijn alleen toegestaan op de racebaan. Is er geen racebaan, dan moet die gerealiseerd worden. Er wordt een behoefte aangegeven door jongeren. Regering, speel hier op in en doe er wat mee.  De politie kan er streng op toezien dat het gedrag van deze wetsovertreders afgeleerd wordt door het vaststellen van hoge boetes. De staatskas heeft nog ruimte voor geldopslag en aan roekeloos gedrag van de burgers kan er in Suriname bakken vol geld verdient worden. Tegelijkertijd krijg je een beter geordende samenleving.

Instellingen die  gebouwen verhuren voor feesten, moeten er voor zorgen dat dit geluidsdichte ruimten zijn. De omwoners, vaak  families die er al veertig jaar of langer wonen, hebben recht op een rustig weekend als zij door de week hard hebben gewerkt.  Als er in de openlucht gefeest wordt dan kan dit op bepaalde dagen tot een bepaalde tijd.  Wil je dat de burgers fit aan het werk verschijnen, dan hebben ze ook recht op een goede nachtrust.

Ik besef hiermee wel dat er diep ingewortelde patronen doorbroken moeten worden.  Geen nood, dit betekent juist dat wij kiezen voor een betere kwaliteit van het leven. Wij moeten durven om oude patronen los te laten en te kiezen voor betere oplossingen. En nee………… dit is niet typisch Hollands. Een andere benadering hiervoor is rekening houden met elkaar en ook respect hebben voor andermans behoeften, namelijk  het hebben van duurzaam woongenot.

Behalve  bovengenoemde excessen, hebben wij normaal al te kampen met verkeersoverlast. Dit begint al in de vroege ochtend wanneer het werkverkeer op gang komt. Hier ontkomen wij niet aan.  De regering zou kunnen nagaan hoe zij deze overlast zouden kunnen beperken door bijvoorbeel geluidsmuren te plaatsen, waar dit mogelijk is. De infrastructuur van vele wegen laat dit niet toe. Echter, neemt dit niet weg dat dit een aandachtspunt is.

Willen wij inwoners hebben met een goed gehoor,  zal naast alle  headphones die ook al voor de nodige schade aan het gehoor zorgen,  ook aan de geluidsoverlast veroorzaakt door het wonen aan drukke wegen aandacht  besteed moeten worden.

Ter overdenking geef ik u het volgende mee:

–          Afhankelijk van welke buurt u woont hebt u dagelijks verkeersoverlast

–          U kunt dagelijks de gesprekken van uw buren live in eigen huis volgen.

–          U hebt buren die de tv of radio dagelijks keihard hebben aanstaan terwijl de uwe  ook aan staat.

–          U woont naast een feestzaal en u hebt zowat elke avond  muziekoverlast hierdoor.

Allemaal parallel processen waar u aan wordt blootgesteld.

Vraag:  Wanneer heeft u de ruimte voor innerlijke rust  en stille tijd om tot uw zelf te komen?

Peggy Anijs / p.anijs@chello.nl

In de rubriek ‘Ingezonden’ stelt GFC Nieuws een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.


Posted

in

by