Schotse ingenieurs willen de toekomst van duurzame energie veiligstellen door in de ruimte gewonnen zonne-energie op Aarde beschikbaar te maken.

Wetenschappers van de Universiteit van Strathclyde in Glasgow hebben een nieuwe techniek getest waarmee energie die zonnepanelen in de ruimte opwekken naar de Aarde kan worden gezonden met behulp van lasers of microgolfstraling.

Het opwekken van zonne-energie in de ruimte heeft veel voordelen ten opzichten van het plaatsen van zonnepanelen op Aarde. Het grootste voordeel is wellicht dat zonnepanelen in de ruimte niet afhankelijk zijn van het dag-nachtritme. Een satelliet met zonnepanelen kan immers zo geplaatst worden dat de zon er 24 uur per dag op schijnt.

Daarnaast is de intensiteit van de zonnestralen in de ruimte intensiever en dus energierijker. Dit komt doordat de moleculen in de Aardse atmosfeer een deel van de zonnestraling absorberen en weerkaatsen. En uiteraard heeft bewolking ook negatieve gevolgen voor de opwekking van zonne-energie op Aarde.

Maar ook aan het opwekken van zonne-energie in gebieden waar de omstandigheden gunstig zijn, zoals de Sahara, kleven moeilijkheden. Vooral het transport van de energie naar gebieden waar het nodig is vormt een probleem. De in de ruimte gewonnen energie kan daarentegen gemakkelijk naar elke plek op de wereld gestraald worden.

In eerste instantie zullen kleine satellieten gelanceerd worden die genoeg energie produceren om een klein dorp van stroom te voorzien. Het doel is echter een groot bouwwerk de ruimte in te brengen die in de stroomvoorziening van een grote stad kan voorzien.

Om het bouwen van een dergelijke ruimteconstructie mogelijk te maken, ontwikkelden wetenschappers van dezelfde universiteit een zogenoemd ruimteweb. Dit werd vorige maand vanaf de poolcirkel gelanceerd.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.