Voor het eerst sinds het jachtluipaard zeventig jaar geleden officieel uitstierf in India, zijn in een Indiaas natuurreservaat vier jongen geboren. De Indiase minister van Milieu is “verrukt” over het nieuws en spreekt van een gedenkwaardige gebeurtenis op Twitter.

De vier dieren zijn volgens BBC News vijf dagen gelden geboren in Kuno National Park. De moeder van de jongen is afkomstig uit Namibië en werd vorig jaar samen met zeven andere jachtluipaarden overgebracht naar India.

Al tientallen jaren probeert India het jachtluipaard terug te brengen in het land, nadat het dier in 1952 uitstierf. Daarom werden de acht Afrikaanse jachtluipaarden vorig jaar overgebracht naar India. Vorige maand werden nog eens twaalf jachtluipaarden vanuit Zuid-Afrika overgebracht naar het land.

De dieren zijn volgens een medewerker van het natuurpark in goede gezondheid, evenals de moeder. Ook de Indiase premier Narendra Modi is blij met het “prachtige nieuws”.

Vóór 1952 nam het aantal jachtluipaarden in India gestaag af, onder meer doordat op ze gejaagd werd. Ook verloor het jachtluipaard steeds meer leefgebied en kon het dier steeds moeilijker aan eten komen.

Op de hele wereld zijn nog ongeveer zevenduizend jachtluipaarden. De meeste zijn te vinden in Afrika. Van het Aziatische jachtluipaard, waartoe ook die in India ooit behoorden, zijn er nog maar weinig over. Naar schatting gaat het om zo’n vijftig dieren die alleen nog leven in Iran.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.