PARAMARIBO, 12 jun – In Suriname zal voorlopig nog niet voor bloeddonaties worden betaald. Volgens minister Michael Blokland van Volksgezondheid is het nergens voor nodig. Er gaan weliswaar stemmen in het parlement op van voorstanders. Het zou de bereidheid tot bloed afstaan alleen maar ten goede komen. Het huidige tekort zou in één klap zijn opgeheven. De praktijk spreekt dit tegen.

Wanneer het er echt op aankomt, zijn mensen wel te vinden voor het doneren. “In bepaalde gevallen is gebleken dat het Surinaamse volk in grote mate bereid is bloed te geven om zo de nood te helpen lenigen”, zei Blokland in het parlement. Het grote voorbeeld was de vliegramp in 1989. Toen werd het publiek gevraagd bloed te doneren voor de vele slachtoffers. De reacties waren overweldigend. Er is geen reden een andere reactie te verwachten in de toekomst.

Praktijken als het betalen voor bloed zouden het alleen maar bederven. “Men geeft spontaan gevolg aan oproepen. Het geven van bloed wordt gezien als een humane daad. Deze houding van de burger moet gekoesterd worden”, aldus Blokland. Van hem mag het wetsvoorstel Bloedvoorziening zijn huidige staat behouden. Voorstanders van betaling willen juist een aanpassing. Ziekenhuizen kampen al jaren met tekorten, wat menige patiënt al fataal werd.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.