Op de set – hoofdrolspeler Ivana Hilton krijgt instructies van cameraman Milton Kam

De 26-delige internationale horrorfilm  ABC’s of Death, met het in Paramaribo opgenomen segment Pressure, gaat vrijdag in première op het Toronto International Film festival, TIFF.

Aanvankelijk heette de film Pressure  Paramaribo, maar kreeg tikdens de montage een andere naam.  Pressure is een korte film van de Britse regissseur Simon Rumley en de in New York woonachtige Surinaamse cameraman Milton Kam. De hoofdrol in deze stomme film wordt gespeeld door de transseksueel Ivana Hilton.

De film, die in augustus 2011 in drie dagen tijd werd opgenomen, gaat over een alleenstaande moeder van drie die uit geldnood de prostitutie ingaat. Op een dag krijgt ze een klant met een aparte fetish. De klant wil dat ze het doden van een kat filmt.

Rumley werd door producent Draft House Films met 25 andere internationale regisseurs uit het horror genre uitgekozen om “aan het meest ambitieuze horrorfilmproject in de geschiedenis” mee te doen.  De opnamen vonden plaats in 15 landen, waaronder dus, dankzij cameraman Milton Kam, ook Suriname.

Lokale crew & cast

Pressure, een film waarin dus niet gesproken wordt, werd op Rumley, Kam en de art director na, opgenomen met een lokale crew en cast.

Naast Hilton, zijn onder meer de actrices Cher Spalburg en Hilkia Lobman,  bij het Surinaams publiek bekend van het On Stage theaterstuk ‘Onder vrouwen over mannen’,  te bewonderen.

Voor iedereen die vanuit Suriname heeft meegewerkt aan Pressure, inclusief Kenny B & Benaissa, Ori en Crazy G, wiens songs Wai Gwe, Verdriet en Full Bigi Sma in de film zijn gebruikt,  was dit een gelegenheid zich internationaal voor nieuw publiek te profileren.  Ook Suriname zelf wordt hierdoor vanuit een andere, unieke hoek- de horrorfilmgenre -  internationaal op de kaart gezet.

Still uit Pressure – de drie kinderen vragen zich af waar hun moeder ….(gespeeld door Ivana Hilton) naartoe is.

Geweldige ervaring

Voor Rumley was het  “filmen in Paramaribo een geweldige ervaring” . “Iedereen was vriendelijk en behulpzaam”. Rumley is er verder van overtuigd dat hij “de lokale schoonheid op een goede manier op het witte doek heeft neergezet”.De Britse horror regisseur  “hoopt op een dag  terug te keren naar Suriname voor het maken van nog een film”.  Deze kans is zeker aanwezig, aangezien Rumley en cameraman Milton Kam al vaker met elkaar samenwerkten.

Pressure is net als de andere ABC of Death films “provocatief” en “schockerend”.  maar vooral ook “ongelooflijk grappig”, staat te lezen als Programmer’s Note op de TIFF website.

Waar te zien

ABC’s of Death  met daarin Pressure zal op het TIFF met de 25 andere filmdelen is dit hele weekend te zien zijn bij het programma-onderdeel  Midnight Madness. ABC’s http://tiff.net/filmsandschedules/tiff/2012/abcsofdeath

ABC’s of Death is in de nabije toekomst  van 20 tot 27 september geprogrammeerd op het horror filmfestival Fantastic Fest in Austin, Texas http://fantasticfest.com/films/abcs-of-death  en begin oktober op het Sitges fantastic film festival in Catalonie, Spanje.  Eind dit jaar verschijnt ABC’s of Death  in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in de reguliere theaters in deze regio en Europa wordt uitgebracht, is nog niet bekend.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.