Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » IMF: “Suriname blijft tot 2025 in diepe crisis”

IMF: “Suriname blijft tot 2025 in diepe crisis”

Suriname zal tot de verkiezingen van 2025 in een diepe crisis blijven. Daarvan maakt EMFI Securities Limited, een financiële dienstverlener gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, melding in een persbericht. EMFI meldt dat volgens het IMF de hardnekkige houding van president Chan Santokhi om de royalty’s voor de kleinschalige mijnbouw te verhogen om daarmee vicepresident Ronnie Brunswijk te beschermen, de situatie in Suriname niet zal veranderen onder de huidige regering.

“Wat de toekomst van Santokhi’s regering betreft, handhaven we ons scenario dat het zich zal verzetten zolang het partnerschap met vp Brunswijk voortduurt. Santokhi heeft er alles aan gedaan om de vp aan zijn zijde te houden, waaronder het niet voldoen aan de eisen van het IMF door de royalty’s voor kleinschalige mijnbouw (een bedrijf waarin de vp grote belangen heeft) niet te verhogen en zijn broer aan te stellen als directeur van het elektriciteitsbedrijf EBS. Het lijkt er dus op dat Suriname in een status quo zal verkeren, met een nog diepere crisis en geen politieke veranderingen tot de volgende verkiezingen in 2025, waarop verschillende politieke partijen, waaronder de ABOP van vp Brunswijk, zich opmaken”, meldt EMFI.

Deze maand werd bekend dat de beoordeling door het IMF tot juni is uitgesteld, omdat de regering-Santokhi een aantal hervormingen dat het fonds vereist, niet heeft voltooid. De regering-Santokhi heeft sinds eind vorig jaar geprobeerd de goedkeuring van een aantal hangende hervormingen te bespoedigen om de geldtranches te krijgen van het IMF, maar de toenemende sociale onrust en de meningsverschillen in de coalitie over de uitvoering van de vereiste maatregelen zorgden ervoor dat de regering de maatregelen niet uitvoerde.

“We hadden verwacht dat de regering de hervormingen op tijd zou kunnen doorvoeren en dat het IMF flexibeler zou zijn gezien het uitbreken van de protesten. Afgelopen maand werd weinig vooruitgang geboekt met hervormingen, behalve de goedkeuring van de begroting 2023 en de wijziging van de Wet op de staatsschuld. Hoewel de uitgebreide fondsfaciliteit ook beide hervormingen vereiste, zijn de meeste impopulaire maatregelen zoals de verlaging van de subsidies op elektriciteit en brandstof en de volledige invoering van de btw, nog hangende”, staat in het persbericht.

Suriname heeft nu al ruim een jaar geen gelden meer ontvangen van het IMF. Met het IMF is overeengekomen dat Suriname een bedrag van US$ 690 miljoen leent, dat in tranches zal worden uitbetaald. Ons land heeft slechts twee tranches ontvangen. De regering heeft nog niet alle maatregelen genomen. Zo moeten de overheidssubsidies op onder andere elektriciteit en brandstof worden afgebouwd en er moeten ook inkomstenverhogende maatregelen worden getroffen. Er moet ruim SRD 4 miljard aan subsidies worden afgebouwd.