PARAMARIBO, 8 sep – Een pluimpje en een waarschuwing. Dit geeft het Internationaal Monetair Fonds, IMF, in het laatste rapport over Suriname. Volgens de Centrale Bank van Suriname is IMF tevreden ‘erg te spreken’ over de mate van voorbereiding op eventuele schokken. Zoals een plotse daling van de prijzen voor grondstoffen. Aan de andere kant is alertheid geboden.

Suriname mag het ingezette beleid voor stabiliteit niet opgeven. Offers als het doorvoeren van devaluatie kunnen het best duurzaam effect hebben. Volgens de bank is het realiseren van lage inflatie en wisselkoersstabiliteit na de devaluatie, het gevolg van degelijk fiscaal en monetair beleid. Het IMF heeft daar waardering voor. Het beleid moet hoe dan ook worden voortgezet. Terugval brengt te veel grote nationale en internationale risico’s met zich mee.

Het voornemen om efficiënter belasting te innen bij onder meer mijnbouwbedrijven, past daar keurig bij. Suriname zou verder moeten gaan dan alleen maar de belastingen hervormen. De financiële wetgeving moet ook flink worden aangepast. Het toezicht op de financiële sector mag best worden opgevoerd. Het investeringsklimaat moet ook vriendelijker en overzichtelijker. Wat helemaal vermeden moet worden is het monetair financieren van begrotingstekorten.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.