PARAMARIBO/DEN HAAG, 30 jul – Surinamers die illegaal in Nederland verblijven hebben een opmerkelijk verzoek gericht aan president Desiré Bouterse. De regering zou moeten ophouden noodpaspoorten te verstrekken. Deze nieuwe maatregel maakt onmiddellijke uitzetting mogelijk, vandaar.

De Surinamer Moen wacht een dergelijk lot. Hij zit al zeven maanden in detentie in Nederland. Zijn gezin is er wel legaal. Zijn dochter schreef al brieven naar niet alleen Bouterse, maar ook de Nederlandse koningin Beatrix. “We hebben ons leven in Nederland. Moeten wel alles opnieuw beginnen? Wat Voor leven wordt dit, de man in Suriname en vrouw en kinderen in Nederland”, zegt Moen tegenover de Ware Tijd. Suriname zou geen noodpaspoort moeten verstrekken.

Want pas als het document geweigerd wordt, is er grond voor verblijf. Moen zegt niet voor zichzelf alleen te pleiten. Er nog zoveel landgenoten die nu het zwaard van Damocles boven het hoofd zou hangen. “Er zitten zwangere vrouwen in detentie. Ook jonge en oude Surinaamse vrouwen en mannen. Suriname, meneer de president, heb toch hart voor ons. Verwijder ons niet van ons gezin.” En dat door simpelweg te weigeren.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.