PARAMARIBO, 9 apr – Iamgold heeft een lagere energieprijs bedongen in de nieuwe overeenkomst met Suriname. Parlementariërs hebben dit aangehaald tijdens de debatten over de overeenkomsten met de Canadese multinational en Surgold. Voor de goudmijn in Brokopondo wordt nu negentien dollarcent per kilowattuur betaald. In de nieuwe overeenkomst is dit aanmerkelijk verlaagd.

Iamgold heeft een prijs kunnen overeenkomen van elf cent. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) vindt het behoorlijk aan de lage kant. Bij goedkeuring van de overeenkomst zou Iamgold wegkomen met een korting van bijna veertig procent. En dat terwijl het parlement vaker kritiek heeft geleverd op de al lage tarieven voor Rosebel Gold Mines, het lokale dochterbedrijf van Iamgold. Nu gaat het omlaag in plaats van omhoog, een soort toegift dus.

Onder meer ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan vindt de regering wel ver gaan met de toegiften. De belastingen, levy en nu ook de energieprijs worden omlaag gebracht. En dat voor de extra vijf procent aan aandelen die de staat opeist in de operaties van Iamgold. De verlaging op de energieprijs is bedongen met het argument dat de kostprijs omlaag moet. Suriname moet er dan wat voor over kunnen hebben om het goud uit eigen bodem te krijgen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.