Iamgold wil meer greep op goudmijnen Suriname

PARAMARIBO, 26 apr –Iamgold wil zijn invloed op de goudproductie in Suriname verruimen. De veertig procent die Suriname nu oplevert aan de jaarproductie van de Canadese multinational, moet zo mogelijk nog hoger. Iamgold-topman Steve Letwin ziet dat gebeuren via overname van Newmont, dat al actief is in Suriname. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulbronnen vindt het ‘goed nieuws.’

Weliswaar is een zekere afstandelijkheid op zijn plaats. “Wij kijken naar de mijnbouwrechten die het bedrijf bezit en naar de overeenkomst die we eventueel kunnen sluiten. Ook is het belangrijk wat het aan werkgelegenheid oplevert, de inkomsten van de staat en de ontwikkelingsmogelijkheden”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Newmont is al ijverig aan het exploreren in het Naussaugebied, in Oost-Suriname. Daar worden rijke goudaders vermoed.

De onderhandelingen over het daadwerkelijk mijnen lopen nog. Ook Iamgold onderhandelt nog met de regering over uitbreiding van zijn activiteiten elders. “Ik heb de indruk dat de onderhandelingsteams elkaar met voldoende respect behandelen”, aldus Hok. Hij ziet ‘goede’ overeenkomsten’ uit de koker rollen. Volgens Letwin is nu een goede gelegenheid om te kopen: “De beschikbare projecten zijn spotgoedkoop.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.