Live nieuws en radio streams uit Suriname!

“Hyperalarmerende” studie waarschuwt voor massaal verdwijnen insecten

Het gaat niet goed met de insecten. Het schemerde al door in een aantal eerdere onderzoeken, maar volgens een nieuwe studie zou het probleem nog dramatischer zijn dan gedacht. Hun aantal gaat massaal achteruit en dat heeft gevolgen voor de hele voedselketen.

In 2014 schatte een internationaal team van biologen dat het aantal insecten zoals bijen en kevers in 35 jaar met 45 procent achteruit was gegaan. In Europa, waar de meeste langetermijnstudies werden uitgevoerd, bleken de aantallen in vrije val. In Duitse natuurreservaten bijvoorbeeld, zou het aantal vliegende insecten de jongste decennia met 76 procent gedaald zijn.

Een nieuw onderzoek in een ongerept nationaal woud in Puerto Rico heeft nu aan het licht gebracht dat ook daar de aantallen insecten dramatisch terugvallen. En dat ook dieren die zich voeden met insecten aan het verdwijnen zijn. Dat staat te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Deze studie is een belangrijke waarschuwing”, aldus David Wagner, een expert in het behoud van ongewervelden aan de universiteit van Connecticut die niet bij het onderzoek betrokken was. “Het fenomeen zou dus nog veel omvangrijker kunnen zijn dan we al dachten. En nog meer ecosystemen kunnen aantasten”.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.