Een hoge zoutinname is een belangrijke risicofactor voor een hoge bloeddruk, maar het is niet altijd de boosdoener.

Nieuw onderzoek laat zien dat de huid en het immuunsysteem een rol spelen in de regulatie van de bloeddruk.

Dat stelt onderzoeker Jens Titze van de Vanderbilt University en de University of Erlangen op het eerste ECRC “Franz-Volhard” symposium van het Max Delbrück Center for Molecular Medicine Berlin-Buch en Charité – Universitätsmedizin Berlin.

De huid en in het immuunsysteem hebben niet alleen invloed op de bloeddruk, maar ook op de regulatie van natrium in het lichaam.

De water- en zoutbalans in het lichaam is bepalend voor de bloeddruk. De nieren spelen hier een hoofdrol in: zij regelen hoeveel water het lichaam behoudt en uitscheidt. Op die manier hebben zij invloed op het volume van het bloed en dus de bloeddruk.

Het onderzoek van Titze laat nu zien dat ook organen en systemen in het lichaam die tot nu toe niet in verband werden gebracht met de water- en zouthuishouding effect hebben op de bloeddruk.

Samen met zijn collega’s toont Titze dat natrium kan worden opgeslagen in het bindweefsel van de huid.

“De natriumconcentratie kan in de huid hoger zijn dan in het bloed. Dat betekent dat niet alleen de nieren de natriumbalans reguleren, maar dat er nog meer mechanismen zijn die daar invloed op hebben.”

Bepaalde cellen uit het immuunsysteem, macrofagen, herkennen het natrium in de huid. Zij activeren een gen dat er op zijn beurt weer voor zorgt dat bepaalde groeifactoren worden vrijgemaakt in de huid. De groeifactoren hebben invloed op lymfekliertjes die vocht en natrium afvoeren.

Bij experimenten met ratten en muizen blokkeerde het onderzoeksteam van Titze dit mechanisme met een verhoogde bloeddruk bij de dieren tot gevolg. “De immuuncellen reguleren dus ook de zoutbalans en bloeddruk”, aldus Titze.

“Een onderzoek bij mensen liet daarbij zien dat grote hoeveelheden zout worden opgeslagen in de huid van patiënten met een verhoogde bloeddruk.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.