PARAMARIBO, 1 sep – Met het aantreden van de Greenheart Group in West-Suriname moet de houtproductie recordhoogtes gaan bereiken. Volgens Greenheart-topman David Wu is precies dit de bedoeling. Per jaar zal ruim honderdduizend kubieke meter hout worden voortgebracht. Het gros is voor de export, zoals steeds met grootschalige houtproductie in Suriname. Er is één verschil.

Anders dan tot nog toe het geval is, zal ‘duurzaam’ te werk worden gegaan. “We willen geen kaalkap,. We gaan ons richten op constant herstel van het bos”, zegt Wu. In West-Suriname staat een moderne zagerij. Behalve duurzame kap, wordt ook zuinig verwerkt. Het houtverlies is minimaal. De zagerij zal op den duur plaats bieden aan zo’n vierhonderd man. Het personeel moet vooral komen van de nabijgelegen Inheemse gemeenschap Apoera.

Voeding voor arbeiders zal lokaal worden gekocht. De lokale landbouwers kunnen zo verzekerd zijn van afzet. Wu wil een holistische bedrijfsvoering “met aandacht voor mensen.” Voor Suriname is gekozen vanwege de uitstekende kwaliteit van het hout. En de enorme hoeveelheden. Het hout zal worden opgekocht door onder meer een Belgisch bedrijf. Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken zei bij de opening het initiatief te verwelkomen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.