Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hotel Torarica en Team Royal winnaars Wippy Strei Bori Soup Edition 2016

Hotel Torarica en Team Royal winnaars Wippy Strei Bori Soup Edition 2016

De Wippy Strei Bori Soup Edition, de pindasoepwedstrijd die Handelsmaatschappij L. Willemsberg NV, producent van Wippy pindakaas, jaarlijks organiseert werd dit jaar gewonnen door Hotel Torarica en Team Royal.

Nieuw dit jaar was dat er gestreden werd in twee categorieën om de gouden pinda trofee, zowel bedrijven als particulieren konden zich inschrijven.

Bij de bedrijven was Hotel Torarica, net zoals vorig jaar, de grote winnaar met een pindasoep die als thema ‘Wan Pipel’ had en waar in culinaire kenmerken van alle bevolkingsgroepen terug te vinden waren zoals pinda-cassave crackers, kleefrijst en pinda-plauries.

Met name de sensationele, oogstrelende presentatie en de bijzonder hygiënische en georganiseerde manier van werken in de keuken leverden het team van captain Giovanny Ho A Tham, dat verder bestond uit Juan Mijland, Yvonne Djojodikromo en Iris Fredrik de nodige punten op.

Team Royal, bestaande uit captain Vidjaykoemar Briedjlal, Patricia Essenboom, Kamla Doerga, Reshwan Chauthie, Amrita Sing, Gino Creton en Ashna Briedjlal werd de winnaar bij de particulieren met een simpele, basic, recht toe recht aan pindasoep naar een recept van Kamla Doerga.

Aangezien smaak, het gaat uiteindelijk om de soep, voor de helft van alle punten zorgt en deze soep volgens de jury unaniem de allerlekkerste smaak had, werd dit team de terechte winnaar.

Bijzonder is dat Team Royal bestaat uit vrienden die middels allerlei activiteiten geld inzamelen om de sociaal zwakkeren in de samenleving te ondersteunen. ‘We hadden dit echt nooit verwacht,’ aldus een blij enthousiaste Vidjay Briedjlal, ‘we hebben niet alleen geld verdiend voor onze goede doelen maar winnen ook nog eens de wedstrijd, we gaan volgend jaar zeker weer mee doen.’

Deze editie werd gekenmerkt door een grote publieke opkomst, bijzonder lekker weer en een grote variëteit aan heerlijke pindasoepen. ‘Dit is wat we graag willen,’ zegt Ginny Radjiman-Willemsberg van Wippy, ‘zo veel mogelijk mensen laten genieten van de lekkere dingen die je met Wippy kunt maken en dat Surinamers van pindasoep houden blijkt wel uit het feit dat alle deelnemers ook dit jaar weer volledig uitverkocht zijn.

Gelukkig was er ook volop pindasoep van Wippy zelf, bereid door studenten van de SHTTC, verkrijgbaar dus niemand is teleurgesteld naar huis gegaan. We kijken dan ook terug op een erg geslaagd evenement.’
De jury van de Wippy Strei Bori Soup Edition 2016, die een even moeilijke als smakelijke taak te verwerken had bestond uit voorzitter Patrick Woei (eigenaar SpiceQuest), Michael Hermelijn (docent SHTTC), Randy Smith (chef kok Ramada) en Alan Tijseling (Surinames First Foodie). Floorjudge was Jeroen Schulte-Fischendick (chef kok Baka Foto).

Patrick Woei, tevens voorzitter van de Suriname Chef Associatie, vind evenementen als de Wippy Strei Bori Soup Edition niet alleen leuk maar ook erg belangrijk.

‘Onze culinaire identiteit wordt, net zoals overal in het Caribisch gebied, enorm bedreigd door fastfood en culinaire vervlakking. Evenementen als dit, maar ook bijvoorbeeld de Moksi Alesi Strei, helpen ons om onze eigen culinaire identiteit te behouden en bieden meteen ruimte om deze door te ontwikkelen en te vernieuwen. Ik moet er niet aan denken dat we over vijftig jaar alleen nog maar pizza’s en hamburgers hebben en niemand meer weet wat een Alakondre supu of een Heri heri is. Willemsberg stimuleert hiermee ook het behoud van ons culinair-culturele erfgoed en dat is een erg goede zaak.’

Wippy Strei Bori is een serie evenementen waarmee Handelsmaatschappij L. Willemsberg NV gedurende het jaar het Surinaamse publiek laat kennis maken met de vele mogelijkheden van Surinaamse pindakaas.

Het eerstvolgende evenement in 2017 staat gepland rondom de vaders, de moeders waren dit jaar al aan de beurt.(GFC)