Een spray oxytocine in de neus zorgt ervoor dat mannen de mening van groepsgenoten overnemen.

Dit effect is gevonden in een studie waarbij aan mannen werd gevraagd hoe mooi ze willekeurige abstracte figuren vonden, blijkt uit een publicatie in het novembernummer van Psychological Science.

Het hormoon oxytocine is vooral bekend vanwege zijn rol bij vrouwen tijdens de bevalling en borstvoeding. Recente onderzoeken tonen echter aan dat oxytocine ook een belangrijke rol speelt bij sociaal gedrag, en ook bij mannen.

Dit idee wordt bevestigd door een nieuwe studie van wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam.

Na inname van een neusspray met oxytocine of een placebo, werd een groep mannen gevraagd een reeks neutrale, abstracte figuren te beoordelen. Terwijl zij de figuren zagen, werd hen ook getoond wat de beoordeling was van andere deelnemers.

Deze andere deelnemers behoorden óf tot dezelfde groep als de mannen die meededen aan het onderzoek, óf tot een andere groep.

Mannen die oxytocine hadden gekregen pasten hun beoordeling aan aan de mening van groepsgenoten: zij vonden een figuur mooier als groepsgenoten het figuur mooi vonden en vonden het figuur lelijker als hun groepsgenoten het figuur niet mooi vonden. Ze werden niet beïnvloed door de mening van niet-groepsgenoten.

Deze studie laat zien dat het hormoon oxytocine een grote invloed heeft op alledaags gedrag. De onderzoekers denken dat het hormoon tijdens de evolutie mogelijk een belangrijke rol speelde bij het bevorderen van groepscohesie.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.