Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Hooghart blijft strijden tegen Fiso

Hooghart blijft strijden tegen Fiso

CLO-topper Ronald Hooghart blijft aandringen voor een oplossing voor de problemen die het Fiso heeft veroorzaakt. Fiso heeft de Staat Suriname miljoenen gekost en het systeem kent tal van haken en ogen.

Hooghart verschilt van menig met vicepresident(vp) Robert Ameerali dat Fiso afgerekend heeft met politieke benoemingen. Elke regering benoemd “haar mensen” ondanks het bestaan van Fiso.

Hooghart zegt strijd te zullen blijven leveren tegen de ongelijkheid die Fiso teweeg heeft gebracht. Hij daagt een eenieder uit die zich positief uitlaat over Fiso voor een openbaar debat. De CLO-topper weet dat die die hoog van de daken schreeuwen geen inzicht hebben in het Fiso-gebeuren. “Wie kent Fiso, niemand, niet eens de mensen die de waardering voor je maken dragen er kennis van. Er is geen duidelijkheid over niets, ze maken taken en gaan die taken dan waarderen, hoe ze dat doen, weet niemand”, zei Hooghart maandag tijdens een assemblee van de arbeid.

Dat de onderwijs- en de politiebonden zogenaamd positief praten over Fiso, komt omdat het Fiso niet op die groepen van toepassing is, meet Hooghart. Voor de implementatie van Fiso 2 waarschuwde Hooghart reeds voor de scheve verhoudingen. Toen al bleek dat onderwijsgevenden veel beter zouden gaan verdienen dan de rest van de ambtenarij. De CLO pleitte voor één loonreeks voor alle ambtenaren en zij die in Fiso zijn opgenomen.

Het is een brok in de keel van de ambtenarenorganisatie dat waar gewerkt wordt aan het op één lijn brengen van de lonen, er voor de leerkrachten een schaalverdeling wordt gemaakt waar de salarissen met honderden SRD’s hoger liggen dan bij de schaal van de ambtenarij. De regering heeft bij het uitdraaien van de nieuwe Fiso-lonen een aparte loonreeks gemaakt voor het onderwijsveld.

Dat steeds wordt aangehaald dat de onderwijzers studeren en de rest van de ambtenaren niet, bestempeld Hooghart als de grootste onzin. Het diploma van de kweekschool kan bijvoorbeeld niet vergeleken worden met het diploma van het Havo/VWO, een diploma dat de meeste ambtenaren wel over beschikken. Bovendien heeft de regering er niet voor gezorgd dat de rest van de ambtenarij verder kan studeren op haar beleidsgebied.

De CLO verweet de overige bonden en de regering het systeem van strategische groepen te hebben gehandhaafd binnen Fiso. Dit terwijl Fiso in het leven is geroepen om onder meer af te rekenen met de zogenaamde strategische groepen en om de overheidssalarissen weer op lijn te krijgen. De onderwijsbonden beroepen zich erop dat er altijd al twee loonschalen zijn geweest, één voor het onderwijsveld en één voor de ambtenarij.(Edunet)