Een hoog cholesterolgehalte is veel riskanter voor mannen dan voor vrouwen van middelbare leeftijd. Dat toont een nieuwe studie onder 40.000 Noorse mannen en vrouwen aan.

De studie is gepubliceerd in het septembernummer van Epidemiology.

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Nord-Trøndelag Health Study, een provinciebreed onderzoek dat in 1995-1997 is uitgevoerd in Noorwegen.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen van middelbare leeftijd met een hoog cholesterolgehalte een extra groot risico lopen op een hartinfarct dan eerder werd gedacht.

Hoewel we een bepaalde hoeveelheid cholesterol nodig hebben -cholesterol is een belangrijke bouwstof en speelt een rol bij de productie van vitamine D- kan een te veel aan cholesterol de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroten.

De onderzoekers beperkten zich tot de gegevens van deelnemers die jonger waren dan zestig jaar op het moment van de enquête.

In totaal onderzochten zij de gegevens van 23.525 vrouwen en 20.725 mannen. Na een follow-up van bijna twaalf jaar kregen 157 vrouwen en maar liefst 553 mannen een hartaanval.

Erik Madssen van de Norwegian University of Science and Technology’s (NTNU) zegt: “Onze resultaten suggereren dat een hoog cholesterolgehalte op middelbare leeftijd veel schadelijker is voor mannen dan voor vrouwen.”

Volgens Madssen is het belangrijk dat mannen van middelbare leeftijd met een hoog cholesterolgehalte beter worden behandeld, zodat meer infarcten voorkomen kunnen worden en meer levens worden gered.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.