PARAMARIBO, 3 sep – De honger van multinational Greenheart naar Surinaams hout lijkt voorlopig niet te stillen. Behalve de ruim driehonderdduizend hectare bosgrond waar nu al over wordt beschikt, wil het bedrijf meer gaan aanvragen. Het enige obstakel is het parlement.

Alleen daar kan toestemming worden verkregen voor echt grote lappen grond. Voor elke houtkapconcessie van boven de honderd en vijftigduizend hectare moet het parlement toestemming geven. “We willen het parlement en de samenleving ervan overtuigen dat we alles legaal doen en niets verborgen houden”, zegt Tony Wong, directeur van Greenheart, tegenover de Ware Tijd. In het parlement waren al kritische kanttekeningen geplaatst bij de operaties van Greenheart.

De vrees is er vooral dat er een monopolie zal ontstaan. De gronden waar het bedrijf nu hout kapt, zijn niet alleen eigen bezit. Ook gronden waar anderen concessies over hebben, worden gehuurd. Dat kan makkelijk, omdat het houtconcessies spotgoedkoop zijn. Burgers vragen een lap grond aan en maken er dik geld mee. Greenheart heeft een fabriek in Apoera staan, waar vooral rondhout wordt geproduceerd. Volgens Wong zullen ook eindproducten worden gemaakt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.