PARAMARIBO/NIEUW KOFFIEKAMP, 6 jun – Honderden ‘kleine’ mijnbouwers krijgen een eigen mijngebied in de buurt van de Rosebel Gold Mines, in Brokopondo. “Gerechtigheid is eindelijk geschied”, zegt Ludwig Wijnerman, dorpshoofd van Nieuw Koffiekamp. “Er is nooit rekening gehouden met ons.”

Het dorp en zijn bewoners leefden en leven op een goudmijn waar ze niet aan mochten komen. Pogingen om toch een graantje mee te pikken, werden resoluut de kop ingedrukt. Illegaal mijnen in de concessie van Rosebel is niet toegestaan. “Nu heeft de regering ervoor gezorgd dat onze mannen zelfstandig kunnen werken”, zegt Wijnerman. In totaal is zo’n zevenduizend hectare aan land beschikbaar gesteld. “Ener komt meer”, zegt Gerold Dompig.

Zijn commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS, is toezichthouder op het mijngebied. Het is niet meer dan rechtvaardig dat de lokale bevolking direct deelt in de rijkdom. “Het land heeft veel goud. De natuurlijke hulpbronnen zijn er vooral voor onze eigen ontwikkeling”, aldus Dompig. Hoewel werkgelegenheid de eerste zorg is, wordt het milieu niet vergeten. “We gaan de mensen leren hoe om te gaan met afvalwater en hoe zo min mogelijk milieuschade aan te brengen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.