PARAMARIBO, 30 aug – Ambtenaren moeten steeds beter in staat zijn corruptie te herkennen. Dit zegt Sharda Ganga, directeur van Projecta. De stichting heeft dertig afdelingshoofden van ministeries getraind Corruption Awareness. “Velen zijn niet bekend met wat corruptie precies is”, aldus Ganga.

Er zijn zoveel vormen die soms moeilijk te herkennen zijn. “Zoals belangenverstrengeling, wanneer mensen die handelingen moeten controleren zelf ook in de uitvoering zitten”, zegt Ganga. Of in commissies en afdelingen die werk moeten controleren dat de controleurs zelf hebben verricht. Ook patronage kan zich in zoveel vormen voordoen. De kunst is precies te weten waar de grenzen liggen van wat kan en mag en wat niet.

Tijdens de training bleek al gauw dat de grenslijn niet zo makkelijk te trekken is. De afdelingshoofden kregen wat vaardigheden mee om aan de slag te gaan. Sommigen spraken van een eye opener. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken denkt dat de taakstelling van ambtenaren aan verandering toe is. De Personeelswet die de rechtspositie van ambtenaren regelt, zal worden aangepast. Ook komen er wetten op politieke functies en ter bescherming van klokkenluiders.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.