PARAMARIBO, 9 sep – “De hoge vruchtbaarheid is een stukje cultuurbehoud.” Dit stelt parlementariër Marinus Bee (Abop) naar aanleiding van het historisch hoogste aantal Marrons dat is geregistreerd tijdens de laatste volkstelling. Volgens de telling in 2004 waren er toen ruim zeventigduizend en nu bijna honderd en twintigduizend. “Ze hebben nog altijd de gewoonte om veel kinderen te maken”, aldus Bee.

Dat zou dus toe te schrijven zijn aan behoud van een stukje cultuur. Andere bevolkingsgroepen zouden die fase achter zich gelaten hebben. Die zetten nu ook veel lagere cijfers neer. “Hindostanen en creolen kregen vroeger ook veel kinderen. Maar naarmate men overgestapt is van fysieke arbeid in de landbouw naar kantoorbanen en andere carrières, beperken zij zich tot twee of drie kinderen”, zegt Bee tegenover de Ware Tijd. Toch zou er nu al sprake zijn van een kentering.

Meer Marrons kiezen ook voor een kleiner gezin. Dus zullen op termijn waarschijnlijk lagere aantallen worden geregistreerd. Het hoge aantal nu wordt ook toegeschreven aan meer zelfbewustzijn. Marrons zouden vroeger niet makkelijk zeggen dat ze Marron waren. “Velen waren bang om hun etniciteit aan te geven. Maar we zien dat de mensen, ondanks de smet die een kleine groep op hun imago plaatst, positieve vooruitgang boeken en zich steeds meer spiegelen aan de anderen ”, aldus Bee.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.