PARAMARIBO, 6 sep – De stijgende prijzen van voedsel in de wereld baren ook Suriname zorgen. Langzaam maar zeker begint het door te dringen dat het hoogtijd is voor veranderingen. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, praat zelfs over innovatie. In het land dat voorbestemd is de Caribische voedselschuur te worden, kraait eindelijk de haan.

“We staan voor enorme uitdagingen en bedreigingen”, zegt Setrowidjojo tegenover de Ware Tijd. Het is zijn eerste reactie op het rapport Extreme Weather, Extreme Price. Het Institute of Development Studies in Brussel waarschuwt daarin voor de invloed van het klimaat op voedselprijzen. Onder ander maïs en rijst worden onbetaalbaar als de trend van extreme weersomstandigheden zich voortzet. Landen als Suriname zijn nauwelijks veranderd wat betreft landbouw- en teeltmethoden.

Mechanisatie ontwikkelt zich maar stapvoets. Aan de andere kant zoeken steeds meer landbouwers een ander middel van bestaan op. “We weten reeds lang wat de effecten zijn van klimaatsverandering”, zegt parlementariër Patrick Kensenhuis. Hij vindt het de hoogste tijd dat Suriname zich goed gaat voorbereiden. Zelfvoorziening moet meer dan ooit politieke doelstelling zijn. “Wat we niet kunnen importeren moeten we zelf kunnen produceren op den duur.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.