PARAMARIBO, 5 sep – Het ligt niet aan de rechterlijke macht als er sprake is van gebrek aan communicatie met onder andere de regering. Volgens rechter en voorzitter van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein – Montnor, is er altijd ruimte. “Als één van de andere machten toelichting of uitleg zou willen en het Hof zou benaderen, dan is het Hof altijd bereid te communiceren”, zegt Valstein – Montnor tegenover de Ware Tijd.

President Desiré Bouterse vindt communicatie wel ontbreken. Problemen zoals het tekort aan rechters, kunnen dan ook niet worden aangepakt. “Er worden harde negatieve uitspraken gedaan in de gemeenschap over het al dan niet functioneren van de rechterlijke macht en niemand die zich verantwoordelijk voelt”, zei Bouterse tijdens de beëdiging van een rechter. Valstein – Montnor woonde de plechtigheid bij, maar voelt zich niet aangesproken.

De kritiek waar Bouterse het over heeft, komt van het parlement. Volgens mediaberichten is tijdens een besloten vergadering nogal uitgehaald naar rechters. Die zouden maar gebrekkig functioneren. Valstein – Montnor vindt het ongepast te reageren. Officieel is nooit wat uitgekomen. “Het Hof van Justitie kan onmogelijk reageren op een besloten vergadering.” Dat er geen communicatie is, kan niet kloppen. Het Hof heeft regelmatig contact met de minister van Justitie & Politie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.